Merkelová jednala s Trumpem o situaci v Sýrii

28.08.2018
Euroskop, čtk

O situaci v Sýrii a především o vlně násilí v okolí tamního města Idlib včera telefonicky jednala německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Informovala o tom agentura Reuters.

Mluvčí kancléřky Steffen Seibert v prohlášení sdělil, že Merkelová s Trumpem sdílí obavy z vývoje v Idlibu, kde se v posledních měsících znásobil počet bombových atentátů, střeleckých incidentů a únosů. Místní obyvatelé z násilí viní rebely a džihádisty, kteří v oblasti soupeří o moc. Rebelové naopak tvrdí, že chaos vyvolává vláda, která ho chce použít jako záminku k vojenské operaci.

Německo se v této souvislosti obrátilo na Rusko, aby na syrskou vládu působilo jako zklidňující prvek a aby se vyvarovalo eskalace tamní situace.

Dalším tématem telefonátu Merkelové a Trumpa byla Ukrajina, západní Balkán a obchodování. Podrobnosti k této debatě Seibert nezmínil. Pokud jde o obchod, vztahy mezi USA a EU jsou nyní zatíženy odvetnými cly. Brusel s Washingtonem ale vede rozhovory o uvolnění obchodních bariér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek