Francie začíná s přípravami na brexit bez dohody s EU

28.08.2018
Euroskop, čtk

Francouzský premiér Édouard Philippe včera pověřil členy své vlády přípravou opatření pro případ, že Británie opustí Evropskou unii bez uzavření dohody o vystoupení. Cílem vlády by bylo za těchto okolností umožnit nadále pobyt Britům aktuálně žijícím ve Francii a zajistit co nejhladší režim na hranicích, napsala agentura Reuters.

„Předseda vlády pověřil ministry přípravou mimořádných opatření, která by byla v jejich odvětvích nezbytná pro zmírnění potíží souvisejících s touto bezprecedentní výzvou,“ uvádí prohlášení Philippovy kanceláře.

Francie podle komuniké nadále počítá s tím, že Británie ohledně brexitu dosáhne se zbylými členy Unie dohody, avšak potřebuje se připravit i na opačný scénář.

Členové francouzské vlády se na odpolední schůzi dohodli, že v nejbližších týdnech předloží parlamentu ke schválení návrh zákona, který by vládu zmocnil k přijímání zmíněných krizových opatření. Jako příklady uvádí premiérovo prohlášení „umožnění pobytu britským přistěhovalcům již žijícím ve Francii“ a „zajištění co největší plynulosti kontrol na hranicích“ po odchodu Británie z EU.

Finanční dopady brexitu

Londýn se na možnost brexitu bez dohody připravuje již delší dobu, ačkoli britská vláda také ujišťuje, že selhání vyjednávání v Bruselu neočekává.

Minulý čtvrtek představil ministr pro brexit Dominic Raab ve snaze zmírnit obavy ze smluvně neošetřeného brexitu první várku materiálů, které mají Británii na tuto možnost připravit.

Ještě ten samý den ale ministr financí Philip Hammond varoval před „výraznými finančními následky“ odchodu bez dohody a ministr zdravotnictví Matt Hancock sdělil farmaceutickým firmám, aby počítaly s rozšířením svých zásob léků v Británii o množství pokrývající spotřebu za šest týdnů.

Ratifikace dohody o odchodu z EU

Británie má z Unie odejít 29. března 2019. Za neoficiální termín pro schválení dohody o brexitu byl dlouho považován říjnový summit EU, po němž by zbýval dostatek času pro ratifikaci dokumentu v jednotlivých členských státech.

Řada bruselských politiků a diplomatů již ale v dodržení tohoto harmonogramu nevěří. Raab má o nedořešených bodech dohody se svým unijním protějškem Michelem Barnierem opět jednat tento týden.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek