Rekord: 4,6 milionu odpovědí občanů EU na téma střídání času

20.08.2018
Euroskop

Evropská komise obdržela rekordní počet odpovědí v rámci otevřené veřejné konzultace o úpravě letního času. Občanů Evropské unie se v ní ptala, jestli si přejí zrušit střídání letního a zimního času a který z těchto časů případně zachovat.

Veřejná konzultace na téma střídání zimního a letního času zaznamenala neobyčejně vysoký zájem občanů ze všech členských států EU. Celkem trvala 6 týdnů, během nichž Evropská komise obdržela v průměru 108 tisíc odpovědí denně. Jak připomněl server Politico.eu, výsledek je o to úctyhodnější, že konzultace probíhaly v době, kdy má velká část států letní prázdniny.

Prostřednictvím veřejných konzultací mají evropští občané možnost vyjádřit svůj názor na nové iniciativy i stávající politiky a právní předpisy Evropské unie. Seznam veřejných konzultací naleznete v příslušné rubrice na Euroskopu zde.

Konzultace je reakcí na občanské iniciativy proti střídání času

Vyhlášení konzultace podnítil Evropský parlament, který letos v únoru vyzval Komisi, aby přezkoumala dopady střídání letního a zimního času. Europoslanci tak reagovali na řadu občanských iniciativ a petic, které se kromě jiného řadu let odvolávají na možné negativní dopady změn času, zejména na zdraví občanů.

V čele skupiny 80 europoslanců, kteří požadovali změnu současného režimu střídání času, stojí český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL, EPP), předseda právního výboru Evropského parlamentu. Téma střídání času má velkou odezvu zejména ve Finsku, Estonsku a Polsku.

Výsledky veřejné konzultace oznámí Evropská komise v následujících týdnech. Pokud by došlo ke změnám současného režimu, musely by se vztahovat na všechny členské země Unie.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek