Vlámští nacionalisté nabídli Puidgemontovi kandidaturu do EP

03.08.2018
Euroskop, čtk

Belgická strana vlámských nacionalistů nabídla katalánskému expremiérovi Carlesi Puigdemontovi místo na své kandidátce pro volby do Evropského parlamentu, které budou příští rok v květnu. Informoval o tom včera belgický tisk. Podle deníku La Libre Belgique ale strana Nová vlámská aliance (N-VA) zatím od Puigdemonta nedostala „jasnou odpověď“. Na Puigdemonta je ve Španělsku vydán zatykač, je obviněn ze vzpoury a zpronevěry kvůli referendu o nezávislosti Katalánska. Soud s ním a dalšími katalánskými politiky má začít na podzim.

„Na vlastní kandidátce má velmi malé šance uspět, ale na naší by místo (europoslance) snadno získal,“ řekl jeden z vlámských nacionalistů belgickému tisku. Strana N-VA, která má nyní v Evropském parlamentu čtyři křesla z 21 belgických, Puigdemonta dlouhodobě podporuje.

Například v březnu její členové s dalšími vlámskými politiky poslali otevřený dopis tehdejšímu španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi a žádali ho, aby zastavil trestní stíhání katalánských politiků obžalovaných ze vzpoury kvůli separatismu. Hrozí jim až 25 let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek