Průzkum: Růst podnikatelské aktivity v eurozóně zpomaluje

03.08.2018
Euroskop, čtk

Růst podnikatelské aktivity v eurozóně na začátku třetího čtvrtletí zpomalil, podkopal ho slabší příliv nových zakázek. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila poradenská společnost IHS Markit. Údaje podle ní signalizují, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by se ve třetím čtvrtletí mohl zvýšit o 0,3 procenta, tedy stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Analytici přitom v dřívější anketě agentury Reuters předpovídali zrychlení růstu HDP na 0,5 procenta.

Index společnosti IHS Markit, který sleduje podnikatelskou aktivitu v eurozóně, v červenci klesl na 54,3 bodu z červnových 54,9 bodu. Zůstal však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

„Čísla potvrzují, že ekonomika eurozóny zahájila třetí čtvrtletí na slabších základech,“ uvedl Rob Dobson ze společnosti IHS Markit. Dílčí index nových zakázek v červenci klesl na druhou nejnižší úroveň od začátku roku, napsala agentura Reuters.

Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská komise minulý měsíc zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie na 2,1 procenta. V jarním výhledu předpokládala, že růst bude v obou případech činit 2,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek