Česko je až 8. největším producentem piva v EU


Tereza Chlebounová, Euroskop, 3. 8. 2018

V roce 2017 se v Evropské unii vyrobilo přes 41 miliard litrů alkoholického piva. Na každého obyvatele EU by tak připadlo skoro 81 litrů piva na rok. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat, které byly zveřejněny k dnešnímu Světovému dni piva. Největším producentem piva je Německo, Česká republika skončila na 8. místě.

Produkce piva se loni oproti roku 2016 zvýšila, a to o 2,5 miliard litrů. Ve státech EU bylo také loni vyrobeno téměř 900 milionů litrů nealkoholického piva, které obsahovalo buď méně než 0,5 % alkoholu nebo žádný alkohol. Nealkoholické pivo tak tvořilo zhruba 2 % celkové pivní produkce.

Na Německo připadá 20 % produkce evropského piva

Titul největšího producenta alkoholického piva v EU drží jednoznačně Německo. V roce 2017 vyrobilo 8,1 miliard litrů piva. To znamená, že každé páté alkoholické pivo pocházející z Evropské unie, bylo vyprodukováno v Německu.

Dvě třetiny veškeré pivní produkce má na svém kontě šest států EU. Za Německem se s odstupem umístila Británie s 5,5 mld litrů (14 % produkce v EU), následuje Polsko s 4 mld litrů (10 %), Nizozemsko s 3,9 mld litrů (9 %), Španělsko s 3,6 mld litrů (9 %) a Belgie s 2,4 mld litrů (6 %).

Největší producenti alkoholického piva v EU v roce 2017

Největší producenti alkoholického piva v EU v roce 2017 (v miliardách litrů). Zdroj: Eurostat, Evropská komise


ČR je 3. největším výrobcem nealkoholického piva

Česká republika obsadila osmou příčku – v roce 2017 vyprodukovala 1,8 miliard litrů alkoholického piva (4,5 %). V produkci nealkoholického piva skončila už na třetím místě, hned za Německem a Španělskem.

Rekordní nárůst produkce alkoholického piva zaznamenalo Nizozemsko, které ho loni vyrobilo téměř dvojnásobek (o 48 %) oproti roku 2016. Zvýšení produkce bylo patrné také v Británii (o 14 %) a Portugalsku (11 %). V České republice naopak produkce mírně poklesla.

Česká republika je 8. největším producentem alkoholického piva v EU.

Česká republika má v EU silnější pozici jako producent nealkoholického piva, než toho s alkoholem. Jeho produkce loni ve srovnání s rokem 2016 stoupla zhruba o 13 %. Zdroj: Pixabay.com

Z mimoevropských piv je nejoblíbenější mexické

Nizozemsko se také v roce 2017 stalo největším exportérem alkoholického piva ze všech zemí Unie. Do zahraničí jej vyvezlo 1,9 miliard litrů. Předběhlo tak Belgii i Německo, které na export vyčlenily shodně 1,6 mld litrů.

Hlavní exportní destinací mimo země EU byly Spojené státy, kam v roce 2017 putovalo 31 % veškeré produkce piva ze států EU určené pro mimoevropské trhy. Mezi další významnější exportní cíle patřila Čína (15 %), Kanada (6 %), Jižní Korea (5 %), Rusko (4 %), Švýcarsko, Austrálie a Taiwan (shodně 3 %).

Evropané nemají ve zvyku příliš dovážet pivo ze států mimo Evropskou unii. Importu vévodí jednoznačně Mexiko, odkud pochází více než polovina (52 %) piva dováženého ze zemí mimo EU. Relativně oblíbené je také srbské (12 %) nebo americké pivo (10 %). Do Evropy putuje ale i pivo z Běloruska, Číny, Ukrajiny, Ruska nebo Thajska.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek