ŽIVĚ: EU vypouští na oběžnou dráhu další satelity Galileo


Euroskop, 25. 7. 2018

Evropský program satelitního navigačního systému Galileo se pomalu dostává do plného provozu. Dnes budou z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně vypuštěny čtyři předposlední satelity. Ty přispějí k lepšímu fungování globálního satelitního navigačního systému Galileo, který Evropská unie již 15 let buduje. Soubor unijních satelitů se tak rozšíří na 26, přičemž k plánované plné operabilitě Galilea bude zbývat vypustit poslední čtyři družice, pravděpodobně do roku 2020.

Systém Galileo je civilní navigační systém, který slouží k lokalizaci a určování polohy, jehož výhod využívají v Evropě jak státní sektory, tak široká veřejnost.

Jeho kořeny sahají až do 90. let, kdy se EU rozhodla pro projekt vlastního navigačního systému, který by jí zaručil nezávislost v oblasti družicové navigace. Dva zkušební satelity byly vypuštěny v letech 2005 a 2008.

První funkční a aktivní byl pak na oběžnou dráhu vynesen v roce 2011. Systém standardně operuje od prosince 2016, přičemž jeho satelitní funkce, geolokalizační a další navigační schopnosti jsou pro koncového uživatele neustále vylepšovány.

Dnešní start satelitů je již desátým v pořadí. Vypouštěné družice budou startovat pomocí nosných raket Ariane-5, na jejichž vývoji se podílela evropská společnost Airbus společně s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Galileo
Kořeny systému Galileo sahají až do 90. let, kdy se EU rozhodla pro projekt vlastního navigačního systému.
Zdroj: European Space Agency

Využití Galilea

Služby systému Galileo jsou již aktivně používány. Veřejnost může služeb Galilea využívat zejména v nových mobilních telefonech a navigaci. Systém je pak využíván mimo zemědělství také při záchranných akcí, kde pomáhá lépe určovat polohu při poskytování pomoci. Od příštího roku je dále plánováno jeho uplatnění v nákladní silniční dopravě, kde bude integrován do digitálních tachografů.

Mimo navigační funkce na principu GPS je Galileo využíván státními orgány v politicky citlivých oblastech a náročných situacích. Díky jeho možnosti šifrování slouží vládám během krizových situací a v období zvýšených bezpečnostních rizik či teroristických útoků.

Systém je mimo jiné designován takovým způsobem, že může být využit i v oblasti vojenství a vojenského plánování. Jeho uplatnění je možné také při záchranných operacích na moři a letecké nebo silniční dopravě. Systém Galileo by měl dále zajistit strategicky bezpečnější Unii a podpořit rozvoj umělé inteligence napříč Evropou.

Financování programu

EU do budování systému Galileo a jeho služeb významně investuje. V minulém víceletém finančním rámci bylo na tyto oblasti v letech 2007-2013 vyčleněno 4,6 mld. eur, v současném rozpočtovém období pak 11,1 mld. eur. V příštím víceletém rozpočtu Unie pak Komise navrhuje investovat až 16 mld. eur. Společně s programem Copernicus je Galileo jedním z největších kosmických programů EU.

Vedle Galilea také komplementárně existuje systém EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), což je systém regionálně rozmístěných pozemních stanic. Ty slouží k upřesňování signálu GPS a zkvalitnění navigaci.

Vypouštěné satelity v rámci Galilea jsou pojmenovány po dětech, jejichž kresby byly zvoleny jako vítězné v soutěži Galileo Drawing Competition v roce 2011. Dnešní satelity se tak jmenují Anna, Tara, Ellen a Samuel.

Vypouštění družic, které odstartuje v 13:25 SEČ, bude možné sledovat online. Start můžete sledovat prostřednictvím streamovaných přenosů pomocí jednoho z následujících odkazů:

https://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2

http://www.arianespace.tv

http://www.esa.int/esatv/Television

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek