Británie ponechá v přechodném období platnost unijních zákonů


Euroskop, čtk, 25. 7. 2018

Spojené království ponechá v přechodném období po vystoupení z Evropské unie v platnosti unijní právní předpisy, aby zajistilo obyvatelům i podnikům právní kontinuitu a jistoty. Uvádí to včera zveřejněný vládní dokument o právním rámci brexitové dohody mezi Británií a EU, který vypracovalo britské ministerstvo pro vystoupení z Evropské unie. Británie opustí EU 29. března příštího roku a do konce prosince 2020 má trvat přechodné období pro hladké zvládnutí odluky.

Vládní dokument, z něhož agentura Reuters cituje, připomíná European Communities Act (ECA), což je britský zákon z roku 1972, který Spojené království propojil s evropským blokem: „Náš názor je, že ponechání účinnosti ECA po omezenou dobu přechodného období je tou nejefektivnější cestou, jak zaručit kontinuitu a jistotu podnikům i jednotlivcům.“

Z dokumentu vyplývá, že britská vláda má v úmyslu od ECA zcela odstoupit až po konci přechodného období. Do té doby bude Londýn respektovat nadřazenost unijních kontrolních a vymáhacích mechanismů včetně role Soudního dvora Evropské unie.

Představa Londýna o budoucích vztazích

Británie 12. července zveřejnila svou vizi budoucích vztahů s unií, se kterou chce uchovat těsné vazby, bezvízový styk či volný pohyb zboží.

Naproti tomu pro služby, které jsou jedním z motorů britské ekonomiky, plán předpokládá určitou flexibilitu, což v zásadě povede k omezenému přístupu na unijní trhy. Dohoda mezi Bruselem a Londýnem o brexitu ale stále není hotová, proto hrozí, že Londýn unii opustí neřízeně.

Britský ministr pro brexit Dominic Raab včera v parlamentu v debatě o zveřejněném dokumentu prohlásil, že vláda bude připravena na odchod z EU i bez případné dohody, tuto variantu ale nově předložený materiál neřeší.

Riziko tvrdého brexitu

Raab dále řekl, že zveřejnění vládního plánu poskytne poslancům dostatek času, aby se s ním seznámili. Zároveň je to signál pro Evropskou unii, že Británie je důvěryhodným vyjednávacím partnerem.

Před možností neřízeného brexitu v pondělí během návštěvy Německa varoval britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Hrozba neuzavření dohody s EU pak včera byla tématem rozpravy v britském parlamentu.

Labouristický předseda sněmovního výboru pro brexit Hilary Benn se Raaba zeptal, zda v Británii v případě neřízeného odchodu z EU budou moci zůstat unijní občané, kteří zde žijí. Raab ho ujistil, že k žádnému hromadnému odebírání práv unijních občanů nedojde.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek