Prague European Summit: Brexit je nevyhnutelný, má ale i přínosy


Tereza Chlebounová, Euroskop, 21. 6. 2018

Ve čtvrtek 21. června se uskutečnil v Černínském paláci odborný panel na téma vystoupení Spojeného království z Evropské unie, takzvaného brexitu. Účastníci diskutovali o tom, jestli je odchod Británie skutečně nezvratný, jak by měl proběhnout a jestli s sebou přinesl i pozitivní dopady. Debata proběhla v rámci mezinárodní konference Prague European Summit.

Účastníci debaty se v úvodu panelu shodli, že brexit je nevyhnutelný. S názorem panelistů souhlasilo také 88 % účastníků, kteří mohli hlasovat prostřednictvím online aplikace Slido.

„EU by se neměla vystoupení obávat,“ myslí si Christoph Hillion, profesora evropského práva na univerzitách v Oslu a Leidenu, „Článek 50 tu není od toho, aby se nepoužíval. Je to důležitý vzkaz – dveře jsou otevřené, EU není vězení.“

Brexit je podle Hilliona pro Unii svým způsobem přínosný, protože podpořil její jednotu. Státy souhlasily, že nechají stranou své národní zájmy a nechají evropské instituce, aby vedly jednání o vystoupení Británie.

Spojené království naopak brexit spíše rozděluje. „Jsou tu rozdíly mezi různými částmi Británie, ale i mezi institucemi,“ uvedla Aileen McKay, skotská aktivistka a členka iniciativy Young European Collective. Velmi patrné je to právě ve Skotsku, které podle jejího názoru bude nadále vyhledávat jakoukoli možnou formu spolupráce s Evropskou unií.

Brexit není jenom katastrofa, EU přinesl i pozitivní aspekty.

Brexit sjednotil Evropu a rozdělil Británii. Další státy se podle panelistů britským příkladem inspirovat nebudou. Zdroj: ČTK

Brexit nespustí domino

Brexit podle panelistů nemá navzdory obavám dominový efekt. „Hodně slyšíme, že Británie nesmí dostat dobrou dohodu, protože by to povzbudilo další, aby také odešli,“ komentoval situaci Nicholas Stewart Archer, velvyslanec Británie v České republice.

Státy EU ale sdílejí s Británií řadu společných témat jako je bezpečnostní spolupráce nebo obchod, proto by podle velvyslance měly nad emocemi převážit racionální úvahy. Stejný názor sdílel i Zbyněk Smetana z Úřadu vlády ČR, podle nějž je v zájmu nejenom České republiky, aby odchod Británie proběhnul pokud možno hladce a bez zbytečných negativních dopadů.

Britové mění na brexit názor

Agatha Gostyńská-Jakubowská z think-tanku Centre for European Reform poukázala na skutečnost, že v průběhu vyjednávání o podmínkách odchodu se v Británii veřejné mínění mění. Patrné je to zejména u voličů Labour Party, kteří hlasovali pro vystoupení – zhruba milion z nich si podle průzkumu není jist, že by nyní hlasoval stejně.

K nim se přidávají také mladí lidé, kteří se v roce 2016 ještě nemohli referenda účastnit a kteří chtějí převážně zůstat v EU. Změna ale podle Gostyńské-Jakubowské není dostatečně výrazná, aby měla potenciál brexit zvrátit.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek