Dubnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 10. 5. 2018, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v dubnu 2018 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Nezaměstnanost v únoru 2018? Žádné překvapení. Nejnižší byla opět v Česku (2,4 %) a nejvyšší v Řecku (20,8 %), reportoval 4. 4. Eurostat. Být pod průměrem (7,1 %) může být občas výhoda.

EU bojuje proti nemocím z povolání. 4. 4. navrhla zařadit na blacklist dalších pět karcinogenů: kadmium a jeho anorganické sloučeniny, beryllium a jeho anorganické sloučeniny, kyselinu arseničnou a její soli a anorganické sloučeniny arsenu, formaldehyd a 4,4′-methylen-bis(2-chloranilin) známou taky jako „MOCA“. Za všechny kancelářské pracovníky děkujeme.

Moldavsko pokročilo v provádění některých reforem, ale stále je to málo, sdělila 5. 4. Komise. Problém má třeba s korupcí a soudnictvím.

Rada 6. 4. sladila své proti(severo)korejské sankce s posledními sankcemi OSN. Na černou listinu doplnila jednu fyzickou a jednadvacet právnických osob.

Schengenský informační systém SIS II zaznamenal v roce 2017 o 30 % víc přístupů než v roce 2016, oznámila 6. 4. eu-LISA (Evropská agentura pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva). Celkem jich bylo 5 173 194 992.

Evropská agentura pro léčivé přípravky prahne po lidech se zájmem o chinolonová a fluorochinolonová antibiotika. Pokud víte, která bije, pak vězte, že EMA k nim hodlá 13. 6. 2018 uspořádat veřejné slyšení. Informovala o tom 9. 4.

Česko je pořád zemí levné pracovní síly. Jedna osobohodina ve firmě nad deset zaměstnanců vyšla v roce 2017 na průměrných 11,3 eur, reportoval 9. 4. Eurostat.

V roce 2016 získalo unijní občanství 995 tis. lidí. Nejčastěji Marokánci, Albánci a Indové. V Česku šlo zpravidla o Ukrajince, Rusy nebo Slováky.

Komise 9. 4. sepsala, čeho všeho se dotkne její Digitální den: umělé inteligence, blockchainu, elektronického zdravotnictví a inovací.

EU dala v roce 2017 na rozvojovou pomoc 75,7 mld. eur, pochlubila se 10. 4. Komise. A je pravda, že ve vztahu k hospodářskému výkonu EU a příspěvkům zbytku světa jde skutečně o ojedinělé číslo.

Komise a Evropský investiční fond spustily10. 4. program na podporu investic rizikového kapitálu do inovativních začínajících podniků. VentureEU, jak se program jmenuje, dostane do začátku 410 mil. eur, ze kterých by mělo vzniknout až 2,1 mld. eur investic.

V roce 2017 přišlo na silnicích v EU o život celkem 25 300 lidí, což je o 300 méně než v roce 2016, informovala 10. 4. Komise. Příznivý vývoj jsme zaznamenali i v Česku.

Členské státy mohou zakázat a trestně stíhat poskytování služby UberPop, aniž předem oznámí Komisi návrh zákona, který by měl výkon takové služby postihovat. 10. 4. k tomu dospěl Soudní dvůr EU, když vynesl rozsudek ve věci C-320/16.

Pokud se občan EU vrátí do své domovské země, musí mu jeho členský stát usnadnit vstup a pobyt občana nečlenského státu, s nímž v členském státě, ze kterého přichází, vytvořil nebo posílil rodinné vazby, domnívá se od 10. 4. generální advokát Michal Bobek (ve stanovisku k věci C-89/17).

Členský stát není povinen zaručit všem občanům EU, kteří se pohybují na jeho území, aby se na ně vztahoval zákaz vydání do USA, rozhodl 10. 4. Soudní dvůr EU (ve věci C-191/16).

Evropská centrální banka 10. 4. zahájila veřejnou konzultaci týkající se odolnosti proti kybernetickým útokům. Pokud k tomu máte co říct, zapojte se. Můžete do 5. 6. 2018 17:00.

Výbor stálých zástupců Coreper 11. 4. stvrdil dohodu ohledně dočasného vysílání pracovníků do jiného členského státu.

Ceny bydlení rostou, konstatoval 11. 4. Eurostat. V Česku za poslední rok o 8,4 %, přičemž unijní průměr činil 4,5 %. Mírný pokles zaznamenala jen Itálie.

Unijní politika na ochranu spotřebitele je od 10. 4. nová. Tedy brzy bude, až se uplatní všechno, co Komise navrhla. Třeba institut hromadných žalob nebo zákaz nekalé obchodní praktiky zvící se dvojí kvalita (potravin, spotřebních výrobků, atd.).

Evropská občanská iniciativa je skvělý nástroj participativní demokracie, zaznělo mimo jiné 11. 4. na půdě Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Výbor regionů 11. 4. reportoval, že z konference, kterou uspořádal, plyne jediné: místní a regionální samosprávy musejí více promlouvat do budoucnosti Evropy, zvláště když mají podporu mezi lidmi.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin chce vplout do vod data miningu. Od 11. 4. do 10. 7. 2018 hledá vývojáře a má pro ně nachystáno 23 tis. eur. #crowdsourcing.

Nezletilec, který v průběhu azylového řízení dospěje, má právo na sloučení rodiny, konstatoval 12. 4. ve věci C-550/16 Soudní dvůr EU. Nesmí ale se svou žádostí otálet. Po čtvrt roce má smůlu.

Rada 12. 4. prodloužila protiíránské sankce. Potrvají minimálně do 13. 4. 2019.

Podpora e-commerce nastavením základních pravidel doručování zásilek v celé EU? Takhle nějak by integrace měla vypadat standardně. Rada za schválení příslušného návrhu (12. 4.) zaslouží palec nahoru!

Rada 12. 4. přijala nová pravidla pro řidiče kamionů a autobusů. Ty budou muset dodržovat od roku 2020.

Edward Stewart zneužívá identitu a logo Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy, informoval ESMA 12. 4. Takže pozor na něj!

Je rozdíl, zda berete methotrexát na obyčejný zánět (jednou týdně), nebo rakovinu (každý den). Evropská agentura pro léčivé přípravky proto 13. 4. oznámila, že prověří, co ještě udělat, aby nedocházelo k přehmatům, které nezřídka vedou k fatálním následkům.

Mezinárodní námořní organizace se dohodla, že bude snižovat emise oxidu uhličitého. Což Komisi potěšilo tak, že hned 13. 4. vydala prohlášení, že pařížská klimadohoda se konečně dočká naplnění.

Rada 16. 4. souhlasila s revizí antidumpingových pravidel. Bude například možné snáze uvalovat cla. Proti byla Velká Británie a Španělsko, zdrželo se Irsko.

Zemědělství a “bioekonomika” si přijdou na peníze z Junckerova plánu, oznámila 16. 4. Evropská investiční banka. Evropský fond pro strategické investice by měl na projekty realizované v letech 2018-2022 poskytnout 400 mil. eur.

Výbor regionů se bije i za tzv. nejvzdálenejší regiony. 16. 4. informoval, že ze semináře na Tenerife plyne jasný závěr: potenciál nejvzdálenějších regionů je větší, než se zdá. Chybí jim jediné: peníze.

Začalo se jednat o povinné registraci lobbistů, kteří se snaží působit na Komisi, Evropský parlament a/nebo Radu. Zástupci všech tří institucí se sešli 16. 4.

Pro církev může teoreticky pracovat i nevěřící, potvrdil 17. 4. v rozsudku ve věci C-414/16 Soudní dvůr EU. Přesně to vyjádřil takto: “Požadavek církevní příslušnosti pro pracovní místo v církvi musí podléhat účinnému soudnímu přezkumu.”

Stávka není mimořádná okolnost. Takže aerolinky, které jim čelí, se nemohou vymlouvat a musejí svým klientům platit (za zpoždění nebo zrušení letu). 17. 4. o tom rozhodl Soudní dvůr EU (ve spojených věcech C-195/17, C-197/17 až C 203/17, C-226/17, C-228/17, C-254/17, C-274/17, C-275/17, C-278/17 až C-286/17 a C-290/17 až C-292/17).

Zásahy Polska v bělověžském pralese jsou v rozporu z unijním právem. Soudní dvůr EU dal 17. 4. ve věci C-441/17 jednoznačně za pravdu Komisi.

Komise navrhla pravidla pro využívání elektronických důkazů, tedy smsek, e-mailů, chatů nebo dokumentů v cloudech. Navrhla je 17. 4. a profitovat by z toho měly orgány činné v trestním řízení. Hlavní argument: boj proti terorismu (podobně jako v případě tentýž den zveřejněného návrhu na zavedení nových občanek s povinnými biometrickými údaji). Nový termín k zapamatování: evropský příkaz ke zpřístupnění.

Další rozšiřování EU bez konkrétního termínu. Komise 17. 4. zveřejnila každoroční hodnocení kandidátských států a navrhla zahájit jednání o vstupu Makedonie a Albánie. Ovšem podmínky, které na ně i EU jako takovou klade, jsou splnitelné leda tak v dlouhodobém horizontu.

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka má evropský rozměr. Eurojust 18. 4. uspořádal k jejímu vyšetřování první koordinační schůzku.

Inflace v EU zrychluje, v Česku zpomaluje. Pořád je u nás ale o jednu desetinku vyšší(1,6 %). Eurostat zveřejnil data za březen 2018 18. 4.

Komise 18. 4. navrhla podepsat obchodní dohody s Japonskem a Singapurem. Což je moc dobře.

Chceme o nebezpečných potravinách vědět hned, i když vědci třeba ještě nemají jasno. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 18. 4. zveřejnil výsledky průzkumu, který zrealizoval na vzorku více než 6 tis. spotřebitelů.

Katechiny ze zeleného čaje jsou bezpečné, jen se to s nimi nesmí přehánět, konstatoval 18. 4. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Játra poškodí až objemy nad 800 mg denně.

Minimální mzdy v EU rostou. Jenže jsou stále různé. Rozdíl mezi tou v Lucembursku a Bulharsku je takřka 1 740 eur, informovala 18. 4. Evropská nadace pro zlepšování životních a pracovních podmínek Eurofound.

Evropský hospodářský a sociální výbor má od 17. 4. nové vedení: Lucu Jahiera, Isabel Caño Aguilarovou a Milenu Angelovovou. Itala, Španělku a Bulharku. Do štítu si vetkli ambiciózní heslo “rEUnaissance”.

Europoslanci přijali pátou směrnici o boji proti praní špinavých peněz. Komise to 19. 4. přivítala.

Komise chce pomoci rozvoji maloobchodu. 19. 4. proto zveřejnila sdělení, v němž popisuje situaci v jednotlivých členských státech a navrhuje, co by se dalo zlepšit. Český retail je podle dokumentu relativně málo regulovaný, ale taky neinovativní.

Čerpání evropských peněz bude od roku 2019 rychlejší a méně nákladné. Rada 19. 4. stvrdila dohodu s Evropským parlamentem o “snazším využívání finančních prostředků EU”.

Zaslouží si tvar “čtyřtyčinky” KitKat ochrannou známku? Generální advokát Melchior Wathelet je od 19. 4. toho názoru, že Úřad EU pro duševní vlastnictví by se na to měl ještě podívat.

Evropská investiční banka 19. 4. zveřejnila zprávu o činnosti v roce 2017. Byl rekordní. Banka dosáhla 901 dohod. Údajně i díky Junckerově Evropskému fondu pro strategické investice.

Na unijním severokorejském blacklistu jsou od 19. 4. další čtyři lidi. Provinili se tím, že byli zapojeni do “klamavých finančních praktik”, a podporovali tak jaderný program KLDR, informovala Rada.

Zaměstnanost v EU roste. Ve věkové skupině 20-64 let dosáhla v roce 2017 72,2 %, informoval 20. 4. Eurostat. Cílem je 75 % v roce 2020. Česko už má splněno (76,7 % v roce 2016 a 78,5 % v roce 2017).

Uznávání kvalifikací je velká bolest. Možná se ale blýská na lepší časy. Členské státy 20. 4. souhlasily, že jakékoli nové regulatorní požadavky by měly na národní úrovni povinně projít “testem proporcionality”. Čili posouzením, zda jsou opravdu nutné.

Na ekonomickou migraci se zaměří další platforma. Uskupení sedmi rozvojových bank. Za všechny to 20. 4. oznámila Evropská investiční banka.

Osurnia jen do ucha, varovala 20. 4. Evropská agentura pro léčivé přípravky. Pokud se gel dostane do oka, může to být problém.

EU od 21. 4. novou obchodní dohodu s Mexikem. Zatím jen na papíře, zato s příslibem zrušení všech cel, včetně těch na zemědělské výrobky.

Státní rozpočet v plusu(1,6 % HDP), veřejný dluh relativně nízký (34 % HDP). Tak vypadalo Česko v roce 2017, informoval 23. 4. Eurostat.

Whistlebloweři pod ochranou. Komise 23. 4. předložila návrh mající vytvořit celounijní štít pro všechny ty, kteří hlásí porušení práva EU.

82 % internetových reklam na nebezpečné chemikálie nevaruje, jak by podle tzv. nařízení CLP mělo, informovala 23. 4. Evropská agentura pro chemické látky.

Komise není povinna v reakci na evropskou občanskou iniciativu předložit legislativní návrh, rozhodl 23. 4. ve věci T-561/14 Soudní dvůr EU.

To, že si chce Apple koupit Shazam, se ví už delší dobu. Že se to Komisi nelíbí, se ví ale až od 23. 4. poté, co zahájila své hloubkové šetření z obavy, že fúze omezí konkurenci v oblasti služeb se streamovanou hudbou. Kdy inspekce skončí, není známo.

Očkování funguje, prohlásil 23. 4., na začátku Evropského týdne očkování, výkonný šéf Evropské agentury pro léčivé přípravky Guido Rasi a pro jistotu to – za podpory Komise – stvrdil ještě instruktážním videem.

Emise CO2 z nových automobilů v roce 2017? Žádné zlepšení, konstatovala 23. 4. Evropská agentura pro životní prostředí. Ba co víc, průměrné emise oproti roku 2016 dokonce o 0,4 g/km vzrostly.

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci zahájila 24. 4. dvouletou kampaň na zvýšení povědomí o nebezpečných látkách. Jmenuje se „Zdravé pracoviště má nebezpečné látky pod kontrolou“.

Komise 24. 4. zveřejnila výroční zprávu o čínskémMacau a Hongkongu. Vývoj v roce 2017 byl z jejího úhlu pohledu příznivý. Princip “jedna země, dva systémy”, zdá se, funguje.

Ikonické “hp” lze zaregistrovat jako ochrannou známku. Soudní dvůr EU rozhodl 24. 4. ve věcech T-207/17 a T-208/17 jednoznačně ve prospěch společnosti Hewlett Packard.

Členské státy jsou na klimatickou změnu připraveny, konstatovala 24. 4. Evropská agentura pro životní prostředí. Tedy minimálně vědí, s čím přesně budou mít problém, protože mají tzv. CCIV (climate change impact, vulnerability and risk assessments).

Rada 25. 4. k radosti Komise stvrdila dohodu o vzniku evropského systému pro cestovní informace a povolení známého také jako ETIAS.

Zápis do obchodního rejstříku kdekoli v EU z tepla domova? Komise je pro. 25. 4. předložila návrh směrnice o “používání digitálních nástrojů a postupů v oblasti práva obchodních společností” (a o přeshraničních přeměnách a fúzích). Berlaymont si zaslouží pochvalu.

Umělá inteligence potřebuje zregulovat, uvedla Komise a 25. 4. zveřejnila “soubor opatření” majících zajistit, že AI bude dobrým sluhou, a ne zlým pánem.

Česko má dost vysokoškolsky vzdělaných lidí, zjistil 25. 4. Eurostat. Dokonce tolik, že už dávno plní národní cíl unijní Strategie Evropa 2020.

V míře nezaměstnanosti jsme už dlouho mistři a Eurostat 26. 4. potvrdil, že je tomu tak i na úrovni regionů NUTS 2. Ve všech nezaměstnanost spadla pod 3,8 %. A úplně nejnižší z celé EU je v Praze (1,7 %).

EU se postaví fake news celoevropským kodexem, navrhla 26. 4. Komise. Podpoří se i mediální gramotnost.

Internetová tržiště už nebudou jen o nabídce a poptávce, ale i o evropské regulaci. Komise se 26. 4. rozhodla k zajištění “transparentních a spravedlivých vztahů s platformami” učinit legislativní kroky.

Lionel Messi si může zaregistrovat ochrannou známku „MESSI“, rozhodl 26. 4. ve věci T-554/14 Soudní dvůr EU. Záměr, aby fotbalista pod svou značkou prodával sportovní vybavení a oblečení, se nelíbila jedné španělské společnosti, která má zaregistrován trademark „MASSI“.

Rada 26. 4. zpřísnila zbrojní embargo zaměřené proti barmským vojákům a pohraničníkům. Potrvá minimálně další rok.

Evropská agentura pro léčivé přípravky zahájila26. 4. veřejnou konzultaci o nových pokynech pro klinické hodnocení očkovacích látek. Stakeholdeři mohou přispět do 30. 10. 2018.

Novelizace směrnice o audiovizuálních mediálních službách je už skoro u konce, informovala 26. 4. Komise. V praxi to znamená, že norma se bude víc než dosud vztahovat i na online. A i proto budou muset video on demand služby nabízet alespoň 30 % evropského obsahu.

Reálný příjem domácností v EU ve čtvrtém kvartále 2017 vzrostl, reportoval 27. 4. Eurostat. V porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,7 .

Evropská centrální banka 27. 4. zveřejnila, jak to vidí experti. Inflace v letech 2019 a 2020 mírně poklesne, růst HDP se sníží až v roce 2020 a nezaměstnanost bude i nadále taková, jaká je. Nízká a ještě nižší.

27. 4. ještě nebyl na světě draft nového víceletého finančního rámce EU pro roky 2021-2027, Výbor regionů ale už měl jasno. Jeho zpravodajem během negociací bude Chorvat Nikola Dobroslavic.

Evropské agentuře pro léčivé přípravky budou asistovat zástupci občanské společnosti. Přečtěte si tiskovku z 30. 4. Adepti se mohou hlásit do 8. 6. 2018.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality