Francouzský prezident Macron představil svou vizi budoucnosti EU


Ondřej Kaleta, Úřad vlády, 17. 4. 2018

Úterní část plenárního zasedání Evropského parlamentu měla na programu vystoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž s poslanci diskutoval na téma budoucnosti Evropy.

Jedná se o v pořadí čtvrté pokračování série rozprav s předsedy vlád a hlavami států EU, kterou od ledna tohoto roku až do voleb do Evropského parlamentu v květnu roku 2019 pořádá v rámci plenárních zasedání předseda europarlamentu Antonio Tajani. Účast prezidenta Macrona ve štrasburském sídle tak navázala na dřívější vystoupení premiérů Irska Leo Vardkara, Chorvatska Andreje Plenkoviće a Portugalska António Costy.

Autorita demokracie místo autoritativní demokracie

Francouzský prezident ve svém úvodním projevu vyzval k posílení evropské demokracie a suverenity EU, která podle něj představuje nejlepší odpověď na současné výzvy Unie. Prezident Macron uvedl, že hovoří před poslanci v časech rozporů a pochybností, které existují v řadě států Unie. Evropa se zdá být zapojena do „občanské války svého druhu“ a je stále více fascinována neliberálními prvky.

V této souvislosti Macron vyzval k budování evropské demokracie, která bude schopna adekvátně reagovat na pochyby občanů. Odpovědí na „autoritativní demokracii“ by měla být „autorita demokracie“, uvedl francouzský prezident. EU se musí poučit z minulosti a naslouchat svým občanům – např. prostřednictvím procesu občanských konzultací v rámci celé EU, které od loňského roku aktivně prosazuje právě Macron. Unie představuje úspěšný a cenný model, který by neměl být opuštěn.

E. Macron
Francouzský prezident Emmanuel Macron představuje na plénu Evropského parlamentu svou vizi budoucnosti Evropy. zdroj: Evropský parlament

Cílem je realizovat skutečnou debatu o Evropě

Prezident Macron se dále vyslovil pro odblokování debaty o reformě dublinského systému v rámci azylové politiky. EU by měla podle jeho názoru posílit nejen vnitřní, avšak také vnější solidaritu a finančně pomoci zemím, které přijímají uprchlíky.

Dále je podle Macrona třeba podpořit zdanění příjmů v digitální oblasti a vlastní rozpočtovou kapacitu eurozóny. Francie je v této souvislosti připravena dle jeho slov navýšit svůj příspěvek do rozpočtu EU či nadále podporovat důslednou reformu hospodářské a měnové unie. Francouzský prezident rovněž ocenil kompromis, kterého Evropský parlament dosáhl při vyjednávání směrnice o vysílání pracovníků v EU.

Společným jmenovatelem a ústředním motivem Macronova projevu byl důraz na posílení suverenity EU jako celku. Jedině ona podle něj dokáže ochránit unijní občany před výzvami současnosti – např. v obraně a vnitřní i vnější bezpečnosti, migrace, či životním prostředí. EU by měla být položena právě na základu v duchu evropské suverenity.

V závěrečné části francouzský prezident v odkazu na hrůzy dvou světových konfliktů v minulém století uvedl, že nechce patřit ke generaci „náměsíčných“, která zapomněla svou vlastní minulost. Každý podle něj musí převzít svou část odpovědnosti. Jeho cílem je realizace skutečné evropské debaty o Evropě postavené na živé demokracii, zdůraznil prezident Macron.

Autor: Ondřej Kaleta,

Sdílet tento příspěvek