2020: Konec dvojí kvality potravin v EU?


Libor Škácha, Euroskop, 13. 4. 2018

Problematika dvojí kvality potravin není v evropské politice žádné nové téma. Především země střední a východní Evropy, včetně České republiky, dlouhodobě upozorňují na tento problém, s nímž setkávají především spotřebitelé „nových“ členských zemí.

Do veřejné debaty a povědomí českého spotřebitele se tato otázka dostala již před několika lety. Vláda tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky koncem roku 2015 požádala unijní země „východního křídla“ Unie o informace, zda také na svých trzích registrují stížnosti na dvojí kvalitu potravin, a zda by podpořily iniciativu České republiky o otevření diskuze k této problematice v Radě EU. Už předtím se nicméně tématu věnovala například česká europoslankyně Olga Sehnalová.

Snaha o řešení na unijní úrovni

Toto téma bylo na půdě Rady pro zemědělství a rybolov otevřeno v polovině roku 2016 a podklady k této problematice byly zaslány také Komisi, eurokomisařce pro ochranu spotřebitele Věře Jourovéa dalším orgánům EU.

Záměrem české vlády bylo, aby dosavadní „nepřijatelný stav“, kdy občané jednoho unijního státu dostávají potraviny horší kvality, byl Komisí legislativně řešen na unijní úrovni.

Spolupráce Visegrádské skupiny

ČR dále během svého předsednictví ve Visegrádské skupině v roce 2016 zařadila tuto problematiku na jednání ministrů zemědělství, které se konalo ve formátu rozšířené V4 (tzv. V4+4 – účastnily se i delegace Bulharska, Rumunska, Slovinska a Rakouska).

Další debaty k tomuto problému se vedly během tzv. Spotřebitelského summitu, který se pod záštitou slovenského premiéra Roberta Fica konal na konci roku 2017 v Bratislavě. Cílem tohoto summitu, kterého se účastnila i komisařka Věra Jourová, bylo definovat další postup v boji s dvojí kvalitou potravin.

čokoláda
Téma dvojí kvality potravin bylo i součástí proslovu předsedy Komise Jeana-Clauda Junckera o Stavu unie v září 2017, kdy zdůraznil, že „Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako každý jiný v EU“. zdroj: Pxhere.com

Směrnice o nekalých obchodních praktikách

I díky snaze východních členských zemí se tato otázka úspěšně dostala mezi debatovaná témata na unijní úrovni. Společné úsilí přispělo k celoevropské diskuzi a výsledný návrh směrnice o nekalých obchodních praktikách, kterou představila ve středu 11. dubna 2018 Komise, tak počítá ve výsledku se zákazem dvojí kvality potravin na vnitřním trhu EU.

Záměrem iniciativy Komise je zamezit praxi, kdy dochází k prodeji stejně označovaných výrobků, hlavně potravin, ovšem v různých zemích různě kvalitních. Řešení na unijní úrovni usiluje o vytvoření minimálního standardu ochrany v celé EU.

Díky minimálním společným pravidlům by členské země mohly lépe chránit práva spotřebitelů a měly mít možnost lépe koordinovat případné sankce za tyto nekalé praktiky.

Nová pravidla možná již od roku 2020

Návrh Komise musí ještě projednat Evropský parlament a ministři unijních zemí během zasedání Rady. Pakliže by Parlament své stanoviska přijal ještě před evropskými volbami, nová pravidla by tak teoreticky mohla začít platit již v průběhu roku 2020.

Česká europoslankyně Michaela Šojdrová je přesvědčena o tom, že výbory Parlamentu „své výsledné stanovisko přijmou ještě před evropskými volbami, tedy v první polovině roku 2019“.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek