EU nabídne obcím 15 000 eur na zřízení wifi na veřejných místech


Evropská komise, čtk, Euroskop, 20. 3. 2018

Evropská komise dnes otevřela přihlášky do programu, ve kterém chce finančně podporovat obce a města při instalaci bezplatného wifi připojení k internetu na veřejných místech. Obce, které mají zájem o jednu z poukázek v hodnotě 15.000 eur (asi 3,75 milionu Kč), se nyní mohou registrovat na internetovém portálu WiFi4EU.eu.

V polovině května bude pro registrované obce vyhlášena první výzva a podle systému „kdo dřív přijde, bude dřív na řadě“, bude následně rozděleno prvních tisíc poukázek. V příštích dvou letech budou následovat další čtyři výzvy, uvedla dnes unijní exekutiva.

Do roku 2020 bude na financování zařízení pro bezplatné veřejné wifi služby z rozpočtu EU k dispozici 120 milionů eur. Finance by mělo získat až 8 000 obcí ve všech členských státech a také v Norsku a na Islandu.

Sítě budou zdarma a bez reklam

Obce mohou použít poukázky WiFi4EU na nákup a instalaci wifi zařízení v centrech místního veřejného života, která si zvolí. Náklady na údržbu sítí dál ponesou samy.

Sítě financované z programu WiFi4EU budou muset být dostupné zdarma, bez reklam a nesmějí sloužit ke shromažďování osobních údajů. Finanční prostředky získají pouze ty sítě, které nebudou zdvojovat stávající bezplatné soukromé nebo veřejné nabídky podobné kvality v tomtéž veřejném prostoru.

Obce v celé Evropě mohou získat 15 000 eur na zřízení wi-fi hotspotů ve veřejných prostorách.

Obce v celé Evropě se nyní mohou zaregistrovat na portálu WiFi4EU a získat 15 000 eur na zřízení wi-fi hotspotů ve veřejných prostorách. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise.

Wifi v parku, muzeu nebo v čekárně u doktora

Díky novému projektu by v místech, kde dosud není dostupné volně přístupné veřejné vysokorychlostní připojení, měl být signál wifi dosažitelný v parcích, na náměstích, v čekárnách u lékaře, v nemocnicích, muzeích či knihovnách.

EU předpokládá, že orgány veřejné správy také díky projektu budou moci rozvíjet vlastní digitální služby, jako například elektronické zdravotnictví či elektronickou veřejnou správu.

EU usiluje o vysokorychlostní připojení v celé Evropě

Projekt Wifi4EU je součástí úsilí EU vytvořit v Evropě „digitální unii“. Cílem této strategie, kterou vytyčila Evropská komise v roce 2015, je usnadnit spotřebitelům a podnikům přístup ke zboží a službám on-line v celé Evropě a podpořit růst evropské digitální ekonomiky. Podle Evropské komise by plně funkční jednotný digitální trh mohl hospodářství EU každoročně přinést až 415 miliard eur.

Iniciativu WiFi4EU oznámil Jean-Claude Juncker ve svém projevu o stavu Unie v září 2016.

„Dnešním spuštěním portálu WiFi4EU jsme učinili první konkrétní krok, abychom pomohli obcím poskytovat bezplatné wifi připojení,“ uvedl k tomu místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.

„Je to výrazný pokrok a bych byl také velmi rád, kdyby Evropský parlament a Rada dokončily práci na navrhovaném telekomunikačním kodexu k zajištění vysokorychlostního připojení v celé EU. Mimo jiné je třeba zlepšit celoevropskou koordinaci spektra a stimulovat investice do vysokokapacitních sítí, které Evropa potřebuje,“ dodal komisař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek