Únorový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 12. 3. 2018, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v únoru 2018 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu (EASO) zveřejnil 1. 2. čísla za rok 2017. Zaznamenal 706 913 žádostí o azyl, o 43 % méně než v roce 2016. Nejčastěji je podávali Syřané, Iráčané, Afghánci a Nigerijci – a jenom dvěma z pěti bylo vyhověno. Další, průběžně aktualizovaná data najdete na stránce Latest Asylum Trends.

Letectví a lodní doprava budou mít co dělat, aby snížily svou uhlíkovou stopu, konstatovala 1. 2. Evropská agentura pro životní prostředí. A dodala, že oba sektory by se měly zaměřit na navržení zásadních změn.

Evropská investiční banka se 1. 2. pochlubila, jak pomáhá zemím západního Balkánu. Jen v roce 2017 tam poslala 548 mil. eur. A dalších 347 mil. eur je na cestě.

Evropská agentura pro léčivé přípravky aktualizovala 1. 2. pokyny týkající se regulace léků pro moderní terapii. I proto, aby se dostaly rychleji k pacientům. Dobrá práce!

Komise 1. 2. otevřela fórum a středisko pro sledování technologie blockchain využívané například virtuálními měnami typu bitcoin kvůli tomu, že zvyšuje bezpečnost online transakcí. Chopit příležitosti by se podle Berlaymontu mělo všechno, co má ruce a nohy: vlády, podniky i jednotlivci.

Komise 1. 2. reagovala na evropskou občanskou iniciativu Right2Water a navrhla revizi směrnice o pitné vodě (č. 98/83). Na seznam kritérií pro posouzení nezávadnosti vody by měly přibýt nové položky, jako je legionella a chlorečnany. A lidé by měli mít zajištěn online přístup k informacím o dostupnosti pitné vody v místě bydliště.

Voda
Komise řešila, jak Evropanům zajistit kvalitní pitnou vodu. Zdroj: Pixabay

Po Polsku, které údajně nectí vládu práva, už jdou i ve Výboru regionů, potvrdilo 1. 2. jeho plénum.

Komise 2. 2. zveřejnila jména vítězů dalšího ročníku překladatelské soutěže Juvenes Translatores. Všech 28 vítězů bude pozváno do Bruselu, kde 10. 4. 2018 dostanou diplomy. Za Česko Anna Kovárnová z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích. Překládala z angličtiny do češtiny. Takže congrats!

Komisařka Věra Jourová brojila 2. 2. v Praze proti dvojí kvalitě potravin. Má jít o nekalou obchodní praktiku.

Předseda Evropské rady Tusk a předseda Komise Juncker pozvali 5. 2. tureckého prezidenta Ergogana do bulharské Varny. 26. 3. 2018 by tam měli diskutovat o “otázkách společného zájmu”.

Evropská agentura pro léčivé přípravky je transparentní dostatečně. 6. 2. jí to potvrdil Soudní dvůr EU, a to hned ve třech věcech (T-235/15, T-718/15 a T-729/15).

Ochranná známka spojující barvu a tvar je trochu málo, domnívá se generální advokát Maciej Szpunar ve své nezávazném stanovisku ve věci C-163/16 vydaném 6. 2.

Jsou potraviny v EU dostatečně chráněny před jedy? Odpověď budou auditoři Evropského účetního dvora hledat v Nizozemsku, Itálii a na Slovensku. Instituce to oznámila 6. 2. s tím, že výsledky bude mít k dispozici koncem roku 2018 (a že na ekopotraviny si posvítí separátně).

#CohesionAlliance prezentoval na setkání Visegrádské čtyřky Plzeňák Petr Osvald. Výbor regionů 6. 2. k tomu vydal speciální tiskovku.

Do výzkumu bezpečnosti potravin musí jít víc veřejných prostředků. 6. 2. to navrhlo Poradní fórum Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Komise 6. 2. schválila strategii pro „přesvědčivou perspektivu rozšíření pro západní Balkán a větší angažovanost EU v tomto regionu“. Sestává z šesti iniciativ zaměřených na právní stát, bezpečnost a migraci, společensko-hospodářský rozvoj, dopravní a energetické propojení, digitální agendu a usmíření a dobré sousedské vztahy.

Europoslanci 6. 2. definitivně zablokovali geoblocking online služeb v EU. Komise to přivítala. A počítám, že tak brzy učiní i spotřebitelé. Zvláště když 27. 2. nebyla proti ani Rada.

EU a Norsko podepsaly 6. 2. dohodu o předcházení podvodům v oblasti DPH. Pro praxi je nejdůležitější to, že si obě strany přislíbily, že si budou pomáhat při vymáhání pohledávek.

Peníze
EU a Norsko chtějí spolupracovat v boji s daňovými podvody. Zdroj: Pixabay

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA zveřejnilo 6. 2. svůj pracovní program pro roky 2018-2020. Jedním z klíčových témat je implementace nového nařízení o nových psychoaktivních látkách.

Komise prozkoumá akvizici rozpoznávače hudby Shazam Applem. 6. 2. kývla na požadavek Rakouska, Francie, Islandu, Itálie, Norska, Španělska a Švédska, které se obávají nepříznivého ovlivnění hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru.

Board Evropské investiční banky 6. 2. schválil 36 projektů v 17 členských státech. Banka by na ně měla pustit 6,5 mld. eur. A na své by si mělo přijít i Česko.

Twinning, dlouhodobá partnerská spolupráce mezi členskými státy EU a státy kandidátskými na úřednické a expertní úrovni, slaví 20 let. S novým projektem v Makedonii přesáhl počet projektů za celé dvě dekády 2 700, pochlubila se 7. 2. Komise.

Ženy užívající přípravek Esmya by měly podstupovat každý měsíc jaterní testy, varovala 9. 2. Evropská agentura pro léčivé přípravky. Minimálně do doby, než prozkoumá, zda lék víc neškodí, než pomáhá.

Evropská agentura pro léčivé přípravky od 9. 2. jasnou představu, jak snížit expozici valproátu v těhotenství. Zdravé děti jsou víc než (vy)léčená epilepsie, bipolární porucha nebo migréna matek.

Evropská pohraniční a pobřežní stráž bude spolupracovat s Albánií. Komise 12. 2. podepsala v Tiraně dohodu.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy 12. 2. varoval spotřebitele před nákupem kryptoměn. Jejich ceny jsou totiž extrémně volatilní.

20 % hraček obsahuje ftaláty, informovali 13. 2. inspektoři Evropské agentury pro chemické látky. A to je jen špička ledovce.

Euroombudsmanka bojuje za transparentnější Radu. Členské státy se jí ale vzpínají, jak podotkla 13. 2. Proto jim dala deadline. Otevřít se mají do 9. 5. 2018.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 13. 2. zveřejnila veterinární “highlighty” roku 2017. Doporučila autorizovat osmnáct přípravků, obsahujících sedm nových účinných látek, včetně deseti vakcín.

Každému euroobčanovi slevovou kartičku, navrhl 13. 2. Výbor regionů. Měla by podpořit turismus, zvláště na místech, jejichž výstavba nebo rekonstrukce byla realizována z “evropských” peněz.

Eurostat 14. 2. odhadl růst HDP EU ve čtvrtém čtvrtletí 2017 na 0,6 % v porovnání se čtvrtletím třetím. Meziroční nárůst podle něj činil 2,6 %.

Komise 14. 2. stručně prezentovalamožnosti financování EU po roce 2020 a jejich důsledky. Protože jak řekl její předseda Jean-Claude Juncker, “rozpočty nejsou jen otázkou účetnictví“, ale “jde v nich i o priority a ambice”.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy zveřejnil 14. 2. nezávazný komentář,doprovozený pokyny a otázkami a odpověďmi, tentokrát ke směrnici o kolektivním investování (UCITS). Must read pro všechny stakeholdery.

EU v prosinci 2017 víc vyvezla než dovezla, a to o 14,3 mld. eur, informoval 15. 2. Eurostat. V porovnání s prosincem 2016 si polepšilo i Česko – export i import se zvýšily, bilance ale byla nakonec mírně horší (namísto 17,7 mld. eur jen 16,2 mld. eur).

Sociální sítě musí pro ochranu spotřebitelů udělat víc. Už to není takový průšvih jako před rokem, ale pořád je to málo. Přinejmenším Věře Jourové, která se 15. 2. vyjádřila k otázce změn ve smluvních podmínkách Google+, Facebooku a Twitteru.

Banky v EU spravují čím dál méně peněz a mají čím dál méně nesplácených úvěrů, informovala 15. 2. Evropská centrální banka, když prezentovala data z konce září 2017.

EU může ratifikovat Marrákešskou smlouvu o přístupu k vydaným dílům pro nevidomé a zrakově postižené osoby. Rada k tomu 15. 2. udělila zmocnění.

Viceprezidentem Evropské centrální banky by se mohl stát Luis de Guindos. 19. 2. ho podpořila Euroskupina. Pokud mu to dobře dopadne, 1. 6. 2018 by měl na osm let nahradit Vítora Constância.

Komise 16. 2. informovala o nových výzkumných projektech financovaných z Evropského obranného fondu. Jsou čtyři (Ocean2020, ACAMSII, Gossra a Vestlife).

Nové potraviny (novel foods) táhnou. Evropský úřad pro bezpečnost potravin proto 16. 2. zveřejnil nové pokyny pro ty, kteří by je chtěli uvádět na trh. A aby to nebyla nuda, doprovodil je videem.

Rada 19. 2. rozhodla o novém výpočtu dávek z výroby cukru pro hospodářské roky 1999/2000 a 2000/2001, aby byl v souladu s rozsudkem Soudního dvora EU. Dávky podle něj byly vypočteny chybně, což mělo za následek, že výrobci cukru zaplatili na dávkách více, než měli. Rozpočet EU to teď bude stát 195,3 mil. eur.

Euroombudsmanka chce rychleji řešit stížnosti na nepřístupnost unijních dokumentů. Oznámila to 19. 2. Dotčených institucí se už nebude slušně ptát a prostě je hned požádá o vše, co potřebuje. Pak by jí měly stačit dva měsíce.

Polsko v Bělověžském pralese porušuje unijní právo. 20. 2. to konstatoval generální advokát Yves Bot. Zatím nezávazně, ale natolik silně, že se zdá, že Poláci ve věci C-441/17 skutečně dostanou přes prsty.

Generální sekretářkou Evropské investiční banky bude Marjut Santoniová. Úřadu se Finka ujme 1. 3. 2018, uvádí se v tiskovce z 20. 2.

Novým generálním tajemníkem Komise byl 21. 2. jmenován Martin Selmayr. 1. 3. 2018 nahradil Nizozemce Alexandera Italianera.

Komise 21. 2. uložila pokuty námořním přepravcům automobilů a dodavatelům autodílů. Za tři kartely po nich žádá 546 mil. eur.

Komise a UEFA 21. 2. podepsaly novou smlouvu o spolupráci pokrývající období do konce roku 2020. Týká se pořádání Eura 2020, které se má odehrát ve dvanácti různých městech v rámci i mimo EU.

Rada 21. 2. zaujala postoj k revizi pravidel financování evropských politických stran a nadací. Cílem je účinněji bránit nekalým praktikám. Legislativním bičem a omezením přísunu financí.

Úřad EU pro duševní vlastnictví bude se svými webináři pokračovat i v březnu. 21. 2. zveřejnil jejich harmonogram. Pokud patříte mezi stakeholdery, doporučujeme se na něj podívat, aby vám něco neuteklo.

Doba pohotovosti, kterou pracovník tráví doma s povinností rychle reagovat na zaměstnavatelovy požadavky, je pracovní doba, řekl 21. 2. jednoznačně Soudní dvůr EU. Nutno ale dodat, že ve věci C-518/15 šlo o belgického hasiče, který musel reagovat do osmi minut.

Evropská centrální banka 22. 2. zveřejnila výsledky svého hospodaření v roce 2017. Její čistý zisk oproti roku 2016 vzrostl o 82 mil. eur na 1 275 mil. eur.

Při hromadném propouštění si lze došlápnout i na těhotné pracovnice. Musí to mít ale nějaká pravidla, rozhodl 22. 2. Soudní dvůr ve věci C-103/16.

Rada 22. 2. prodloužila zbrojní embargo vůči Bělorusku a sankce vůči čtyřem jeho občanům o další rok. Do 28. 2. 2019.

Inflace v EU se v lednu 2018 meziročně snížila na 1,6 %, informoval 23. 2. Eurostat. Podobný trend jsme zaznamenali i v Česku. Jen jsme dosáhli na 2,1 %.

Coreper 23. 2. stvrdil dohodu o odpadech z prosince 2017, kdy se na ní zástupci členských států dohodli s europoslanci. Změny by měly být dalekosáhlé. Například za skládkování komunálního odpadu by měla být přísná hranice. V roce 2035 by ho na skládky mělo jít nejvýše 10 %.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 23. 2. autorizovala (nejen) první přípravek na léčbu novorozenecké cukrovky. Říkejte mu Amglidia.

Předseda Evropské rady Donald Tusk se 23. 2. vyjádřil k právě skončivšímu summitu. Mluvil o složitých jednáních o unijním víceletém rozpočtu, brexitu, Turecku, Sýrii, ale i o bruselské bublině.

EU 26. 2. rozšířila sankce proti KLDR – “dokončila provedení opatření” stanovených rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2397/2017. Znamená to třeba, že do země z EU nesmějí žádné dopravní prostředky. A z Koreje do EU například zemina.

Svěřenský fond pro Afriku zafinancuje tři projekty za 150 mil. eur, oznámila 26. 2. Komise. Zaměří se – v souladu s dohodou s Africkou unií a OSN – na ochranu migrantů.

Sankce proti Sýrii se od 26. 2. vztahují na další dva tamější ministry. Celkový počet sankcionovaných osob s hluboce zmrazeným majetkem tak vzrostl na 257.

Systém EU ETS pro obchodování s emisními povolenkami nekončí. Revidovaný a v plné síle bude šlapat po krku největším producentům CO2 i mezi lety 2020 a 2030. Rada s tím souhlasila 27. 2.

Bakterie odolávají antibiotikům. A situace se podle zprávy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z 27. 2. bůhvíjak nezlepšuje.

Neonikotinoidní pesticidy klothianidin, imidakloprid a thiamethoxam představují riziko. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 28. 2. (znovu) konstatoval, že hlavně pro včely.

Důchodce nemá nárok na prodloužení pracovní smlouvy na dobu neurčitou, rozhodl 28. 2. ve věci C-46/17 Soudní dvůr EU.

Regionální HDP na hlavu se pohybovalo v roce 2016 od 29 % do 611 % průměru EU, informoval 28. 2. Eurostat. Z českých regionů na tom byla ve srovnání s dalšími 275 NUTS 2 jako vždy nejlépe Praha (182 %). Skončila na krásném sedmém místě, o dva procentní body ji předstihla Bratislava, která skončila šestá.

Východní Ukrajina potřebuje humanitární pomoc. Komise 28. 2. oznámila, že do země pošle 24 mil. eur. Například na jídlo, vodu a lékařskou pomoc.

Rada 28. 2. jmenovala devět soudců a tři generální advokáty Soudního dvora EU. Soudcem se od 7. 10. 2018 znovu stane i Čech Jiří Malenovský, a to na dalších šest let.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 28. 2. uveřejnila nové pokyny pro antialzheimerovské klinické studie. Mohly by napomoci k lékům, které neléčí jen příznaky, ale i příčiny.

Evropská investiční banka a Evropská obranná agentura podepsaly 28. 2. memorandum o porozumění. Jak řekl šéf druhé z institucí Jorge Domecq, EIB a EDA jsou “přirozenými partnery”.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA pustilo 28. 2. do světa zprávy o dvou nových psychoaktivních látkáchcyklopropylfentanylu a methoxyacetylfentanylu.

Zástupci Rady, Komise a Evropského parlamentu dosáhli 28. 2. dohody o nové podobě směrnice o vysílání pracovníků. Všichni museli ustoupit a dohoda se nakonec nevztahuje na sektor dopravy.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Researc

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality