EU a arabské země mají zájem obnovit rozhovory na Blízkém východě

27.02.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie a arabské státy mají společný zájem na obnově mírového procesu na Blízkém východě. Po pracovním obědě ministrů zahraničí zemí EU s jejich kolegy z Ligy arabských států (LAS) to v pondělí v Bruselu novinářům řekla šéfka diplomacie EU Federica Mogherinová.

„Je třeba především zachovat řešení ve formě vzniku vzniku dvou států, Izraele a Palestiny, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich a také postavení svatých míst,“ podotkla Mogheriniová. Obě strany podle ní našly shodu, pokud jde o míru významu palestinsko-izraelského konfliktu.

Mogheriniovou přitom potěšila jednotná pozice LAS a odhodlání přispět k vyřešení roky zamrzlého konfliktu. „Mluvili jsme o potřebě využít této chvíle a posunout se nejen v izraelsko-palestinském konfliktu, ale i izraelsko-arabského konfliktu, což by nám mělo pomoci posunout se kupředu,“ doplnila.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický připomněl, že mezi probíranými tématy byl i zamýšlený americký plán na nový přístup či plán k řešení celé složité situace. „Všichni jsou na to zvědaví, ale zatím nikdo nic příliš neví. Plán by měl být zveřejněn někdy do května a upíná se k němu určitá naděje i skepse,“ poznamenal český ministr.

Součástí dnešních diskusí byla i otázka, jak zaplnit americký výpadek ve financování Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). „Vyzvali jsme také arabské státy, aby se na tom podílely výrazněji,“ podotkl český ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek