Růst německé ekonomiky ve 4. čtvrtletí zpomalil na 0,6 %

14.02.2018
Euroskop, čtk

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta, a tempo jeho růstu tak zpomalilo z 0,7 procenta ve třetím kvartálu. Vyplývá to z předběžné zprávy, kterou dnes zveřejnil německý statistický úřad. Růst za celý rok byl potvrzen na 2,2 procenta, což znamená nejrychlejší celoroční tempo od roku 2011.

Německo má největší ekonomiku v Evropě. Růst vykazuje už osmým rokem v řadě. V závěru roku pomohl německému hospodářství především zahraniční obchod. Vývoz zaznamenal čtvrtý rekordní rok za sebou.

Nižší hospodářská aktivita v závěru roku souvisí s říjnovými svátky. Na zhruba stejné úrovni jako v předchozích třech měsících zůstaly výdaje spotřebitelů. Firmy sice více investovaly do nákupu strojů, snížily se ale stavební investice.

Na výsledcích za období od října do prosince se podílelo 44,7 milionu pracujících. To je o 642.000, respektive o 1,5 procenta, více než ve stejném období předchozího roku. Ekonomové předpokládají, že růst ekonomiky bude letos pokračovat. Tempo růstu odhadují na více než dvě procenta. Současná spolková vláda očekává, že růst dosáhne 2,4 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek