Priority české evropské politiky? Migrace, obrana, rozpočet a fondy


Úřad vlády, Euroskop, 14. 2. 2018

Vláda premiéra Andreje Babiše dnes na svém neformálním jednání stanovila priority české evropské politiky pro následující měsíce. Ty směřují do oblasti migrace, obrany, budoucího rozpočtu EU a čerpání fondů. Kabinet se zároveň shodl na aktivnějším prosazování českých zájmů na evropské úrovni, pravidelné účasti ministrů na sektorových Radách a aktivní komunikaci evropských témat na veřejnosti.

Mezi priority české evropské politiky v následujících měsících bude patřit v první řadě migrace, u které je třeba stanovit strategii vyjednávání o migračních kvótách. Závěrečná podoba reformy tzv. dublinského systému bude klíčová pro předcházení dalším migračním krizím. Českým cílem je, aby tato reforma nebyla v žádném případě založena na povinných kvótách, ale aby se zaměřovala na funkční řešení jako pomoc v postižených zemích, efektivní návraty a zřízení přijímacích středisek za vnější hranicí EU.

V příštích měsících začnou jednání o víceletém rozpočtu EU

Vedle migrace čekají vládu v následujících měsících také náročná vyjednávání o budoucím rozpočtu EU, která budou ovlivněna odchodem Velké Británie. Cílem Česka je neškrtat v kohezi a zemědělství, zároveň bude česká vláda prosazovat investice do nových priorit. Podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře Česko bude muset kvůli vyjednávání víceletého rozpočtu vytvořit koalice s jinými státy. S rozpočtem podle něj souvisí také bezpečnostní politika EU.

Vlajky ČR a EU

Vláda se na dnešní neformální schůzce shodla, že chce aktivněji prosazovat české zájmy na evropské úrovni. Zdroj: Úřad vlády

Dalšími oblastmi, na které se bude česká vláda soustředit, jsou obranná spolupráce, vnitřní trh a efektivní čerpání fondů. Zároveň se dnes vláda shodla na důraznějším hájení českých zájmů v EU. Premiér opětovně apeloval na ministry, aby se osobně účastnili jednání sektorových Rad a pravidelně informovali o vyjednávání českých cílů.

V nejbližší době čekají ministry jednotlivá resortní jednání v EU. Příští týden se vláda dohodne na mandátu pro premiéra, který se 23. února účastní neformálního summitu unie. O měsíc později je pak naplánováno řádné jednání Evropské rady, jehož hlavním tématem bude brexit.

Vláda chce vést dialog s veřejností o EU

Ministři se kvůli debatě o evropských prioritách sešli poprvé a mají v plánu podobná setkání dělat pravidelně. Neformální jednání českého kabinetu mají podle Chmelaře ministry na jednání v evropských institucích připravit. „Každý ministr bude informován o zásadních prioritách, aby při konkrétních jednáních s členskými státy mohly být vzaty v potaz,“ vysvětlil Chmelař.

Ministři by také chtěli o aktivitách země v EU debatovat s veřejností. V plánu jsou různé iniciativy. „Chceme analyzovat to, co občané očekávají od EU, aby jim vláda mohla odpovídat a vést s nimi otevřený dialog nejenom o faktických stránkách evropské integrace, ale i o určité přidané hodnotě EU a jaké jsou konkrétní výhody v našem členství,“ řekl Chmelař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek