Komise předložila návrhy, jak reformovat instituce EU


Úřad vlády, Euroskop, 14. 2. 2018

Evropská komise dnešním dnem formálně vstupuje do probíhající diskuze o institucionální reformě. Předložila svůj příspěvek k nadcházejícímu jednání o institucionálních otázkách a budoucím víceletém finančním rámci. Evropští lídři budou o tomto tématu diskutovat v rámci Agendy lídrů na summitu konaném v Bruselu 23. února.

Nadcházející rok 2019 se v Evropské unii ponese do značné míry v duchu diskuzí o fungování a personální obměně unijních institucí. EU čekají v květnu či červnu volby do Evropského parlamentu, po nichž bude následovat výběr předsedy Evropské komise, sestavování kolegia komisařů a v druhé polovině roku i volba dalších čelních představitelů EU – stálého předsedy Evropské rady a vysokého představitele Unie pro zahraniční a bezpečností politiku.

Sdělení Komise k institucionálním změnám EU

Evropské volby budou ovlivněny brexitem

Celý proces změn ve vedení evropských institucí se navíc odehrává v kontextu očekávaného vystoupení Spojeného království z EU, ke kterému by nejspíše mělo dojít v březnu 2019. Kromě očekávaných právních či ekonomických dopadů ovlivňuje tato skutečnost i debatu o podobě unijních institucí v následujícím evropském volebním cyklu v letech 2019 až 2024.

Dokument Komise reaguje na aktuálně probírané návrhy a iniciativy a formuluje k nim své stanovisko. Dle předpokladů vyjadřuje podporu konceptu tzv. spitzenkandidátů, tedy možnosti, aby evropské politické strany i nadále nominovaly své kandidáty na předsedu Komise, který byl poprvé uplatněn právě při volbě aktuálního předsedy Jeana-Claudea Junckera v roce 2014.

Kam směřuje EU?

Do diskuze o tom, jakým směrem se má ubírat institucionální podoba evropské integrace, se přidala po Evropském parlamentu i Evropská komise. Příští pátek se k tématu vyjádří lídři členských států. Zdroj: Úřad vlády

Postoj Evropského parlamentu k proceduře tzv. spitzenkandidátů

Komisní sdělení se dotýká také řady dalších souvisejících témat, především složení Evropského parlamentu po brexitu (snížení počtu poslanců, přerozdělení křesel v současnosti obsazených britskými europoslanci), posílení evropské dimenze voleb do Evropského parlamentu, či snaze více zapojit do debaty obyvatele Unie prostřednictvím občanských konzultací o budoucnosti EU, kterou inicioval francouzský prezident Macron.

grafiti, volby

Thomas Dechoux v roce 2014 vytvořil sérii deseti ilustrací, které symbolizují jednotlivé priority Komise vedené Jeanem-Claudem Junckerem. Pro cíl demokratičtější EU zvolil tento obraz. Zdroj: Evropská komise

Česko s procedurou spitzenkandidátů nesouhlasí

S výběrem budoucího předsedy Evropské komise na základě toho, koho nominují frakce v Evropském parlamentu na přední pozice v nejbližších eurovolbách, nesouhlasí česká vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády 7. února to řekl premiér Andrej Babiš. Kabinet podle něj nesouhlasí ani s vytvořením společných evropských kandidátek pro část křesel v Evropském parlamentu.

Komise vyzvala evropské politické strany, aby své vedoucí kandidáty („spitzenkandidáty“) vybraly do konce roku 2018, díky čemuž bude možné zahájit kampaň dříve. Komise rovněž doporučila zviditelnit propojení mezi vnitrostátními stranami a evropskými politickými stranami – a to konkrétně tím způsobem, že vnitrostátní politické strany by ve svých volebních materiálech odkazovaly (například použitím loga) na evropskou stranu, ke které jsou přidruženy.

Tisková zpráva Komise zmiňuje i pokračující diskuzi o eventuálním sloučení doposud oddělených funkcí předsedů Komise a Evropské rady, které by podle ustanovení Smluv teoreticky bylo možné. V rámci dialogu s občany od roku 2012 proběhlo 500 interaktivních veřejných diskuzí na 160 různých místech. Do evropských voleb v květnu 2019 si Komise stanovila ambiciózní cíl realizovat dalších 500 obdobných akcí.

Evropská komise načasovala vydání svého příspěvku týden před neformálním jednáním Evropské rady, které proběhne 23. února v Bruselu a bude mimo jiné věnováno i otázce institucionální reformy Unie v rámci tzv. agendy lídrů. Mozaiku úvah o budoucnosti institucí EU doplní ještě doporučení stálého předsedy Evropské rady Donalda Tuska, které bude představeno v průběhu tohoto týdne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek