Ekonomika eurozóny loni rostla nejrychleji za deset let

14.02.2018
Euroskop, čtk

Ekonomika eurozóny loni vzrostla o 2,5 procenta, což je nejprudší tempo za posledních deset let. Uvedl to dnes statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak svůj předběžný rychlý odhad z konce minulého měsíce. V roce 2016 se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 1,7 procenta.

Eurozóna loni v hospodářské expanzi překonala Spojené státy, jejichž ekonomika vzrostla o 2,3 procenta. Loňský růst v zemích používajících euro byl nejrychlejší od roku 2007, kdy se HDP zvýšil o tři procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku ale meziroční tempo hospodářského růstu v eurozóně nepatrně zpomalilo, a to na 2,7 procenta z 2,8 procenta ve třetím kvartálu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v lednu předpověděl, že v letošním roce hospodářský růst v eurozóně zvolní na 2,2 procenta. V příštím roce počítá MMF s dalším zpomalením růstu, a to na dvě procenta. Evropská centrální banka (ECB) se snaží hospodářský růst v eurozóně podporovat nulovou základní úrokovou sazbou a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od letošního ledna ale snížila měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur (přes 761 miliard Kč) z předchozích 60 miliard eur.

V celé Evropské unii se loni HDP zvýšil také o 2,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU zpomalil na 2,6 procenta z 2,8 procenta ve třetím kvartálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek