Lednový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 7. 2. 2018, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v lednu 2018 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

NEPŘEHLÉDNĚTE

  • Coreper schválil nařízení o sdílení úsilí v odvětvích, která nespadají do systému obchodování s emisními povolenkami
  • Komise chce dát státům více autonomie při stanovování sazeb DPH
  • Od 7. 2. 2018 se uplatní upgradovaná verze nařízení o mezibankovních poplatcích za platby kartou
  • Česko splnilo svůj závazek týkající se podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě o čtyři roky dříve
  • Komise může s Velkou Británií jednat o přechodném období
  • Chemická legislativa REACH umožní od 1. 6. 2018 prodej pouze řádně registrovaných látek
  • Komise navrhla sjednotit klinická hodnocení zdravotnických technologií
  • Velvyslanci při EU potvrdili další zpřísnění směrnice o energetické náročnosti budov
  • Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na aktivity EU v Africe 51,1 mil. eur

Evropská kultura má pro rok 2018 dvě hlavní města – Leeuwarden a Vallettu, informovala 3. 1. Komise. Nevíte-li kam letos vyrazit, navštivte je. Nizozemci i Malťané připravili bohatý program.

Pět eurokomisařů si zapřemýšlelo, jak bojovat s nelegálním online obsahem. Výsledky svého brainstormingu zveřejnili 8. 1., den před setkáním se zástupci provozovatelů sociální sítí (kteří podle nich pořád nedělají dost).

EU sladila své severokorejské sankční seznamy s nejnovější rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Odklepla to Rada 8. 1.

Nezaměstnanost v listopadu a prosinci 2017? Eurozóna 8,7 %, EU-28 7,3 % a Česko 2,5 % a 2,3 %. Zdroj: Eurostat, 9. 1. a 31. 1.

Evropský účetní dvůr 9. 1. informoval, že se zaměří na welfare hospodářských zvířat. Audit by se měl zabývat jejich životem, přepravou a smrtí.

Evropský hospodářský a sociální výbor tlačí na kybernetickou bezpečnost. V tiskovce z 9. 1. je řada zajímavých postřehů.

3-monochlorpropandiol (3-MCPD) nacházející se například v palmovém oleji je v pohodě, informoval 10. 1. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Přehánět by to s ním však neměly děti, mladí a muži, kteří chtějí zůstat plodní.

„Společná pomoc při podpoře projektů v evropských regionech“ aka JASPERS vykazuje významné nedostatky, řekli 11. 1. euroauditoři. JASPERS podle nich nemá žádné jasně měřitelné cíle, a tak není jasné, zda plní svůj účel.

Generální advokát Melchior Wathelet tvrdí, že pojem „manžel nebo manželka“ zahrnuje pro účely svobody pobytu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků i manžela nebo manželku stejného pohlaví. Řekl to 11. 1. ve svém právně nezávazném stanovisku ve věci C-673/16.

Komise 11. 1. informovala, že se poprvé sešla platforma pro účely plnění cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje v EU. Jejích třicet členů se dohodlo, že letos přispějí do diskusního dokumentu o směřování k udržitelné Evropě.

Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) 11. 1. zveřejnil zprávu o poplatcích účtovaných ratingovými agenturami. Moc pozitivní není.

Máme jedinečnou příležitost prohloubit měnovou unii,” prohlásil 12. 1., den před nástupem do funkce předsedy Euroskupiny, Mário Centeno.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) 12. 1. zahájilveřejnou konzultaci týkající se posuzování rizik nanotechnologií v potravinářství. Příspěvky lze zasílat do 4. 3. 2018.

EU opět podpoří propagaci zemědělských produktů po celém světě, oznámila 12. 1. Komise. Alokuje na ni 169 mil. eur, o 27 mil. eur více než v roce 2017. Pokud máte v šuplíku nějaký projekt, vězte, že deadline pro podání návrhů je 12. 4. 2018.

13. 1. uplynula implementační lhůta směrnice (č. 2015/2366) o platebních službách známé také jako PSD2. Komise spotřebitelům den předem slíbila „levnější, bezpečnější a inovativnější elektronické platby“. A pravdou je, že v poslední době se i u nás situace docela zlepšuje.

Polští loďaři dostali15. 1. z Bruselu dvě zprávy. Ta dobrá je, že Komise schválila investiční podporu malým a středním podnikům. Ta špatná je, že začala šetřit daňové pobídky polské vlády.

Úřad EU pro duševní vlastnictví (EUIPO) se od 15. 1. ptá, jak jste spokojeni s jeho službami. Takže pokud je využíváte, šup na to. Formulář je ale třeba vyplnit do 4. 2. 2018.

Krizové řízení Evropské centrální bance podle zprávy euroauditorů z 16. 1. docela jde. Její zaměstnanci by ale ještě měli absolvovat nějaká školení.

Komise zmodernizovala pravidla pro poskytování státní podpory – a podle všeho udělala dobře. Když si přečtete tiskovku týkající se roku 2017 (z 16. 1.), předpokládáme, že dospějete k témuž závěru.

Oběhové hospodářství = bezplastové hospodářství. Všechny plastové obaly budou recyklovatelné, bude omezeno používání plastů na jedno použití a bude zakázáno úmyslné používání mikroplastů. To vše do roku 2030 a ideálně nejen v EU. Komise svůj záměr – za informační podpory Eurostatuoznačila 16. 1. za strategii.

Inflace v Česku v prosinci 2017 mírně zpomalila na 2,2 %, ale pořád byla vyšší než průměr EU (1,7 %) i eurozóny (1,4 %), informoval 17. 1. Eurostat.

Coreper 17. 1. schválil nařízení o sdílení úsilí, které definuje závazné cíle snižování emisí v odvětvích, která nespadají do systému obchodování s emisními povolenkami. Sektory jako stavebnictví, zemědělství či doprava by měly své emise do roku 2030 snížit alespoň o 30 % oproti roku 2005.

Euroombudsmanka doporučila17. 1. Mariu Draghimu pozastavit členství v G30. Prý jím ohrožuje nezávislost Evropské centrální banky.

Komise 18. 1. zveřejnila zprávu o nesplácených úvěrech v EU. Průměrně jich ve druhém kvartále 2017 bylo 4,6 %, tedy o jeden procentní bod méně než v roce 2016.

Ceny bydlení rostly v Česku nejvíce z celé EU i ve třetím kvartále 2017. Meziročně o 12,3 %, přičemž celounijní průměr činil pouhých 4,6 %. Eurostat svá data zveřejnil 18. 1.

Evropská investiční banka se 18. 1. ohlédla za rokem 2017. Schválila celkem 901 projektů, na něž přislíbila 78,16 mld. eur. (Data za jednotlivé členské státy najdete ve factsheetu.)

Komise chce dát členským státům více autonomie při stanovování sazeb DPH. 18. 1. zveřejnila flexibilní návrh umožňující kromě základní 15% sazby zavést dvě sazby v rozmezí 5-15 %, jednu sazbu v rozmezí 0-5 % a sazbu 0 % pro zboží od DPH osvobozené.

Komise 18. 1. informovala, že od 7. 2. 2018 se uplatní upgradovaná verze nařízení o mezibankovních poplatcích za platby kartou. Pro spotřebitele je klíčové, že tzv. schémata platebních karet budou na základě nových technických standardů umožňovat, aby transakce zpracovávali odlišní zpracovatelé. Přeloženo do češtiny: platby kartou by měly zlevnit.

Vznikají GMO jen transgenezí nebo i mutagenezí? Na tuto zapeklitou otázku se pokusil najít odpověď generální advokát Soudního dvora EU Michal Bobek. Své stanovisko ve věci C-528/16 zveřejnil 18. 1. Čtení na dobrou noc to teda není, fajnšmekři jej ale ocení.

V roce 2016 splnily unijní emisní cíle všechny sledované automobilky, informovala 18. 1. Evropská agentura pro životní prostředí.

Jean-Claude Juncker 18. 1. jmenoval členy pracovní skupiny pro subsidiaritu a proporcionalitu. Na nejvyšší úrovni se tedy může začít čile diskutovat o tom, zda jsou unijní rozhodnutí přijímána co nejblíže občanům.

Evropská investiční banka podpořila v roce 2017 české projekty částkou 1,16 mld. eur. Vyplývá to ze zprávy uveřejněné 19. 1.

V devíti členských státech včetně Česka je horší ovzduší, než by mělo být. Komisař Karmenu Vella si proto 19. 1. pozval na kobereček (na 30. 1) příslušné ministry životního prostředí, aby jim sdělil, že pokud s tím něco neudělají, bude Komise jejich země žalovat u Soudního dvora EU za porušování unijní legislativy.

Komise se 19. 1. mohla dmout pýchou. K její iniciativě proti hate speech, díky níž sociální sítě do 24 hodin přezkoumají 81 % “nenávistných příspěvků”, se po Facebooku, Twitteru, YouTube a Microsoftu přidal i Instagram a Google+. Gratulujeme!

Unijní celní úlevy mají na dotčené rozvíjející se ekonomiky pozitivní dopad, konstatovala 19. 1. Komise a Evropská služba pro vnější činnost. Největší prospěch z tzv. GSP mají nejméně rozvinuté země: jejich vývoz do EU se zvýšil téměř o 40 % a v roce 2016 dosáhl částky 23,5 mld. eur.

Rada 22. 1. zveřejnila mandát pro jednání o nové asociační dohodě s Chile, který Komisi udělila v listopadu 2017.

Euroskupina vydala 22. 1. prohlášení k Řecku. Diplomaticky ho pochválila i zkritizovala.

Pracovní skupina Euroskupiny má nového šéfa. 22. 1. jím byl jmenován Nizozemec Hans Vijlbrief.

Sedmnáct Severokorejců se chce vyhýbat sankcím. Proto je Rada 22. 1. sankcionovala – zařadila je na sankční seznam. Podobně jako sedm venezuelských státních úředníků.

Hydroxyanthracenové deriváty mohou poškodit DNA a způsobit rakovinu střev, varoval 23. 1. Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Používají se třeba v potravinových doplňcích s projímacími účinky.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 23. 1. reportovala, že v roce 2017 autorizovala 92 léků, z nichž 35 obsahovalo novou účinnou látku. To si zaslouží respekt.

Tak nám černé tečky napadly i citrusy v EU. Respektive spíš ne. Evropský úřad pro bezpečnost potravin 23. 1. informoval, že přezkoumal údajné důkazy o přítomnosti Phyllosticta citricarpa v Portugalsku, Itálii a na Maltě – a zdá se, že je vyvrátil.

Klíčová Evropská agentura pro léčivé přípravky se od 23. 1. ptala stakeholderů, čeho se bojí v souvislosti s brexitem, resp. přesunem EMA z Londýna. Moc času jim ale nedala. Termín: do 9. 2. 2018.

Rada 23. 1. odstranila ze svého seznamu osm jurisdikcí, o nichž se domnívala, že kryjí daňové podvody, nebo je dokonce svou politikou aktivně napomáhají realizovat. Barbadosu, Grenadě, Koreji, Macau, Mongolsku, Panamě, Tunisku a Spojeným arabským emirátům stačilo přijmout politické závazky vysoké úrovni.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl 24. 1. k názoru na listerii. Ohrožuje zejména ženy mezi 25 a 44 a všechny nad 75.

Lidi spí víc v hotelích. A v roce 2017 tomu nebylo jinak. Největší nárůst zaznamenalo Lotyšsko (12 %), Slovinsko (11,3 %) a Chorvatsko (10,6 %). Výrazně pozadu nezůstalo ani Česko (7,7 %), informoval 24. 1. Eurostat.

Vládní dluh v EU ve třetím kvartále 2017 poklesl, napsal 24. 1. Eurostat. Nejvíce v Česku. V porovnání s druhým čtvrtletím o 4,3 procentního bodu.

Qualcomm dostal 24. 1. od Komise pokutu 997 mil. eur za zneužití dominantního postavení na trhu. Společnost platila Applu za to, že nebude kupovat chipsety do iPhonů a iPadů od jejích konkurentů.

Po Polsku bude v Bruselu na tapetě, zdá se, Rumunsko. Jean-Claude Juncker a Frans Timmermans vydali 24. 1. varující “společné prohlášení k poslednímu vývoji” v rumunském soudnictví.

Komise 24. 1. informovala o dalších krocích proti radikalizaci teroristů. Ve věznicích, na netu, ale i jinde.

GDPR straší. Komise proto 24. 1. vydala pokyny, které mají od 25. 5. 2018 umožnit přímé a bezproblémové uplatňování nových pravidel na ochranu údajů v celé EU. Jinak bude zainteresovaným hrozit pokuta až 20 mil. eur.

Backup Centra pro sledování bezpečnosti systému Galileo se kvůli brexitu přesune z Velké Británie do Španělska. 24. 1. o tom definitivně rozhodla Komise.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA od 24. 1. oficiálně předsedá další síti unijních agentur, tentokrát těch pro vědecké poradenství (EU-ANSA). A bude po celý rok 2018, během něhož hodlá pomáhat budovat klastry a spolu s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin “komunikovat vědeckou nejistotu”.

Individuální žaloba proti Facebooku? Proč ne! S tou kolektivní ale aktivista Max Schrems utře. 25. 1. o tom rozhodl Soudní dvůr EU (ve věci C-498/16).

Žadatel o azyl nemůže být podroben psychologickému testu za účelem určení jeho sexuální orientace. Zvlášť když jde o Nigerijce v Maďarsku. Soudní dvůr EU bývá málokdy tak přímočarý jako v rozsudku ve věci C-473/16 (z 25. 1.).

Česko splnilo svůj závazek týkající se podílu energie z obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě o čtyři roky dříve, informoval 25. 1. Eurostat. Cíl pro rok 2020 si mohlo v roce 2016 odškrtnout spolu s námi dalších deset členských států.

Energetická infrastruktura dostane 873mil. injekci z Nástroje na propojení Evropy (CEF), oznámila 25. 1. Komise. Česko sice mezi obmyšlenými státy nechybí, sáhne si na 1,6 mil. eur.

Evropská agentura pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA) uspořádala25. 1. seminář věnovaný problematice zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců v mikropodnicích a malých podnicích. Bilbao poctila svou návštěvou i komisařka Marianne Thyssenová.

Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na aktivity EU v Africe 51,1 mil. eur. Komisi to nakoplo natolik, že 25. 1. slíbila poslat na černý kontinent dalších 50 mil. eur.

HDP a inflace porostou, nezaměstnanost poklesne. Bankéři jsou podle zprávy Evropské centrální banky z 26. 1. pro roky 2018 a 2019 mírnými optimisty.

Domácnosti v EU víc mají, ale taky víc spotřebují. Eurostat 26. 1. zveřejnil data za třetí čtvrtletí roku 2017.

Evropská agentura pro léčivé přípravky 26. 1. udělala radost nejen všem hemofilikům: souhlasila s autorizací preparátu Hemlibra.

363 tis. kusů padělaných eurobankovek. Tolik jich bylo od července do prosince 2017 v EU staženo z oběhu, informovala 26. 1. Evropská centrální banka. Z 85 % šlo o dvaceti- a padesátieurovky.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost EMCDDA si přeje zdravější a bezpečnější Evropu. 26. 1. informovalo, že začalo plnit svůj program pro roky 2018-2020. Svou pozornost zaměří i na nové psychoaktivní látky s tím, že informace může čerpat také z výsledků pilotního online průzkumu, kterého se zúčastnilo už na 50 tis. respondentů.

Rada 29. 1. souhlasila se zrušením automatického intervenčního nákupu sušeného odstředěného mléka. EU ho má ve skladech na 400 tis. tun.

Eurostat 29. 1. informoval o finančních závazcích vlád členských států. Česko na tom není špatně.

Komise může s Velkou Británií jednat o přechodném období. Rada jí k tomu 29. 1. dala mandát. Výsledkem by mělo být to, že unijní právo – včetně práva duševního vlastnictví – se v zemi bude uplatňovat i po brexitu, a to až do 31. 12. 2020.

Úřad EU pro duševní vlastnictví bude v únoru pořádat pět webinářů. Informoval o tom 29. 1. Fajnšmekři si přijdou na své.

Evropský účetní dvůr se 29. 1. pochlubil, že mu Rada (znovu)jmenovala osm auditorů. Práci mají zajištěnu do roku 2024.

Chemická legislativa REACH umožní od 1. 6. 2018 prodej pouze řádně registrovaných látek (a týká se to i těch, jichž se v EU ročně prodá jen do 100 tun). Evropská agentura pro chemické látky proto 31. 1. uspořádala v Helsinkách setkání stakeholderů, aby se pokusila přitlačit na ty, kteří své závazky dosud nedodržovali.

Komise 31. 1. navrhla sjednotit klinická hodnocení zdravotnických technologií a léků v EU po šesti letech od schválení nové normy.

Evropský účetní dvůr 31. 1. sdělil, že zkoumá strategii EU pro boj proti desertifikaci. Česko je ale v tomto ohledu z obliga. Problém s ní ale má nebo může mít až třináct členských států.

Velvyslanci při EU 31. 1. potvrdili další zpřísnění směrnice o energetické náročnosti budov. Tisková zpráva je optimistická – všechno má být efektivnější, jednodušší a elektromobilnější.

Jak podpořit rozvoj léků pro děti a revidovat příslušnou legislativu, ptá se od 31. 1. Komise a Evropská agentura pro léčivé přípravky. Tentokrát ale netřeba písemných odpovědí, pouze zájem o workshop konaný 20. 3. 2018 v Londýně. Hlásit se můžete do 14. 2. 2018.

Komise od 31. 1. nový etický kodex. Prodlužuje období, během něhož musí bývalí komisaři před přijetím nové práce dát vědět, na dva roky (v případě předsedy na tři). Stávající komisaři ale zase mohou kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu, aniž by museli žádat o uvolnění z funkce.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality