Míra nezaměstnanosti v EU se drží nejníže od roku 2008

31.01.2018
Euroskop, čtk

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v prosinci zůstala na 7,3 procenta, nejníže od října 2008. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Nejlepší situace v rámci EU i nadále panovala v České republice, kde míra nezaměstnanosti podle Eurostatu klesla na 2,3 procenta z listopadových 2,4 procenta.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od čísel Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v prosinci stoupla na 3,8 procenta z listopadových 3,5 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Po České republice měly v prosinci podle údajů Eurostatu v rámci EU nejnižší míru nezaměstnanosti Malta a Německo, a to v obou případech 3,6 procenta. Nejhorší situace naopak panuje na trhu práce v Řecku. Tam v listopadu míra nezaměstnanosti dosahovala 20,7 procenta, údaje za prosinec zatím nejsou k dispozici.

V eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti v prosinci beze změny na 8,7 procenta, nejníže od ledna 2009. Eurostat odhaduje, že v celé Evropské unii bylo v prosinci bez práce 17,961 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku tak jejich počet klesl o více než dva miliony. V samotné eurozóně se počet nezaměstnaných meziročně snížil o zhruba 1,5 milionu na 14,137 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek