Komise chce zlepšit hodnocení zdravotnických technologií


Euroskop, Evropská komise, čtk, 31.1.2018

Země EU by při hodnocení nových zdravotnických nástrojů a léčiv měly používat jednotný postup a metodiku, včetně společného klinického hodnocení. Navrhuje to Evropská komise, podle které by lepší spolupráce zemí v této oblasti měla pro pacienty znamenat větší informovanost a rychlejší přístup k novinkám na trhu.

Ačkoli legislativní návrh Komise předložila teprve dnes, dobrovolná spolupráce v oblasti hodnocení zdravotnických technologií probíhá již dvacet let. Příkladem je dobrovolná celounijní síť pro hodnocení zdravotnických technologií (HTA), která byla zřízena v roce 2013. Předložení nynějšího legislativního návrhu předcházela veřejná konzultace, v níž 98 procent zúčastněných označilo hodnocení zdravotnických technologií za užitečné.

Spolupráce má podle nových pravidel probíhat ve čtyřech základních oblastech: společné klinické hodnocení, společné vědecké konzultace (firmy se budou moci v rámci nich obrátit na příslušné úřady), identifikace nových technologií a dobrovolná spolupráce v ostatních oblastech.

Místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen k návrhu poznamenal: „Navrhujeme regulační rámec, který podpoří inovace, jakož i zavádění prvotřídních, novátorských zdravotnických technologií, a zlepší životaschopnost systémů zdravotnictví v EU.

Zdravotnické nástroje se dostanou k pacientům rychleji

Jyrki Katainen a Vytenis Andriukaitis
Jyrki Katainen a Vytenis Andriukaitis při tiskové konferenci Komise. Zdroj: European Commission Audiovisual Service

Cílem návrhu je kromě zlepšení spolupráce dosáhnout též větší transparentnosti a posílení postavení pacientů, kteří získají přístup k informacím o přínosu nové potenciálně užitečné technologie. Nařízení by mělo pomoci k tomu, aby se zdravotnické nástroje dostávaly k pacientům rychleji. Úřady v členských zemích by se při formulaci zdravotní politiky měli opírat o důkladnější vědecké poznatky a výrobci budou moci profitovat ze sjednocení doposud odlišných vnitrostátních postupů.

„Díky sdílení zdrojů a výměně odborných poznatků zefektivní tento počin využívání zdrojů v členských státech, a zabrání tak zdvojování činnosti při posuzování totožných výrobků, uvedl komisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis.

Jednotlivé země EU budou dál odpovídat za hodnocení neklinických, tedy třeba ekonomických, sociálních či etických aspektů zdravotnických technologií a za rozhodování o stanovení ceny a jejím proplácení.

Autor: Euroskop, Evropská komise, čtk

Sdílet tento příspěvek