Informační společnost v říjnu 2017

09.11.2017
Euroskop

Rada schválila svůj mandát ohledně nových pravidel elektronických komunikací, Rada schválila projekt podporující Wi-Fi připojení na veřejných místech

  • Nová pravidla elektronických komunikací by měla do budoucna podpořit rychlé a rozsáhlé zavádění nejnovějších technologií

  • Iniciativa WiFi4EU má zajistit, aby byly vesnice a města v okolí hlavních center EU vybaveny bezplatným bezdrátovým přístupem k internetu

Rada schválila svůj mandát ohledně nových pravidel elektronických komunikací

  • Evropský kodex pro elektronické komunikace má nahradit 4 čtyři základní směrnice z oblasti elektronických komunikací.

  • Nová pravidla by měla EU připravit na éru technologie 5G prostřednictvím podpory investic, hospodářské soutěže, ochrany spotřebitele a rozvoje nových služeb.

  • Mělo by mimo jiné dojít k lepšímu využívání rádiových frekvencí.

  • Členské státy by se také měly spolupodílet na správě rádiového spektra.

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council establishing the European Electronic Communications Code (COM(2016)590)

  • Rada 11. 10. 2017 udělila estonskému předsednictví mandát k zahájení jednání s EP o nových pravidlech pro odvětví elektronických komunikací.

Pozadí

Komise navrhla nový evropský kodex pro elektronické komunikace v září 2016. Kodex zahrnuje progresivní a zjednodušená pravidla, které mají pro všechny společnosti zatraktivnit investice do nové infrastruktury vysoké kvality v EU (více v příspěvku „Komise požaduje přístup k internetu v celé EU“, Informační společnost v září 2016). Komise předpokládá, že investice zmobilizované tímto novým rámcem by mohly do roku 2025 zvýšit HDP o dalších 910 mld. € a vytvořit 1,3 mil. nových pracovních míst.

  • Navržený evropský kodex pro elektronické komunikace se vztahuje na širokou škálu oblastí, od práv spotřebitelů po přístup provozovatelů k sítím a spolupráci členských států na správě spektra. Cílem revize je zohlednit změny na trhu, k nimž došlo od zavedení stávajících pravidel v roce 2009, a poskytnout do budoucna funkční rámec pro rychlé a rozsáhlé zavádění technologie 5G a dalších technologií nové generace. Tyto nové technologie usnadní zavádění a rozšíření inovativních digitálních služeb, jako jsou propojené a autonomní automobily, inteligentní města a inteligentní energetické sítě.

Klíčové a sporné body

Mandát Rady rozšiřuje rozsah služeb elektronických komunikací s cílem zohlednit rostoucí význam služeb poskytovaných prostřednictvím internetu (tzv. služby „over-the-top“ nebo „OTT“), mezi něž patří hlasové služby přes internet (Voice over Internet Protocol – VoIP), aplikace pro zasílání zpráv a e-mail. Stávající pravidla se totiž vztahují pouze na tradiční služby vázané na konkrétní číslo, jako jsou textové zprávy a volání z pevných i mobilních telefonů. O tom, které pravidlo se použije, rozhodne určitá charakteristika dané služby (např. zda uživatel za službu platí). Mandát navíc zahrnuje mechanismus přezkumu s cílem zajistit, že práva koncového uživatele zůstanou aktuální s ohledem na rychlé tempo změn v oblasti obchodních modelů a chování spotřebitelů.

Mandát rovněž stanovil zintenzivnění spolupráce mezi členskými státy s cílem zpřístupnit rádiové spektrum provozovatelům včas a předvídatelným způsobem. Rada však uznává, že nejlepší způsob využití spektra se v různých částech EU liší, a to z např. z důvodů geografických, demografických, podmínek na trhu a hranic se zeměmi, které nejsou členskými státy EU. Mandát rovněž zohledňuje skutečnost, že členské státy mohou potřebovat flexibilitu, aby při správě spektra dokázaly reagovat na technologické změny a na změny na trhu.

V postoji Rady jsou aktualizována stávající pravidla týkající se přístupu k sítím pro operátory s cílem podnítit hospodářskou soutěž a usnadnit společnostem investování do nové infrastruktury, a to i v odlehlejších oblastech. Mandát umožňuje orgánům do určité míry omezit úroveň regulace v případech, kdy jsou trhy konkurenceschopné, avšak zavádí ochranná opatření tam, kde jsou nezbytná k tomu, aby nebyla narušena účinná regulace trhu.

Rada zachovává základní regulační přístup založený na „významné tržní síle“, jenž se v průběhu let osvědčil při zpřístupňování trhů novým účastníkům. Nicméně vzhledem k rostoucí komplexnosti jednotlivých subjektů působících na trhu není tato regulace sama o sobě ve všech případech pro zajištění hospodářské soutěže postačující. Pravidla týkající se významné tržní síly budou proto v určitých situacích doplněna o symetrickou regulaci všech poskytovatelů sítí elektronických komunikací. Mandátem Rady se rovněž zavádějí některé doplňkové nástroje, které vnitrostátním regulačním orgánům umožní řešit problémy, které mohou za určitých podmínek na trhu vzniknout, jako jsou duopolní situace.

Předpokládaný další vývoj

Úvodní přípravný trialog s Evropským parlamentem měl proběhnout na konci října.

Odkazy

Krátce…

Rada schválila projekt podporující Wi-Fi připojení na veřejných místech

  • Díky projektu WiFi4EU by měla být přístupnější vysoce kvalitní internetová síť jak pro občany, tak pro místní samosprávy a jiné veřejné subjekty.

  • Komise počítá s tím, že by díky spuštění projektu mohlo dojít k roztočení pozitivní investiční spirály.

Rada 9. 10. 2017 schválila nařízení týkající se nového projektu WiFi4EU, díky kterému by do konce roku 2020 mělo být poskytnuto zabezpečené vysokorychlostní připojení v alespoň 6 tis. místních komunitách v celé EU. Obce, nemocnice a jiné subjekty veřejného sektoru by díky tomuto projektu měly mít možnost zažádat o finanční prostředky na instalaci nových přístupových bodů k Wi-Fi síti v případě, že v daném místě ještě neexistuje obdobné soukromé ani veřejné připojení k internetu, které by jinak nový hotspot duplikoval (více v příspěvku „Instituce se shodly ohledně podpory Wi-Fi připojení na veřejných místech v EU“, Informační společnost v červnu 2017). Veřejný subjekt se také bude muset zavázat, že bude toto nové připojení provozovat po dobu nejméně 3 let. Postup pro podávání žádostí bude probíhat prostřednictvím online platformy spravované Komisí. Podpora ze strany EU bude pokrývat až 100 % způsobilých nákladů. Celkový objem finančních prostředků EU na tento projekt by mohl do roku 2019 dosáhnout 120 mil. €. Tyto prostředky budou přidělovány geograficky vyváženým způsobem ve všech zemích EU a podle pořadí, v jakém se zájemci přihlásí. Přesná kritéria výběru stanoví Komise. Očekává se, že první výzva k předkládání jednotlivých projektů bude spuštěna koncem roku 2017 nebo na začátku roku 2018.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality