V Bratislavě začíná summit V4 o dvojí kvalitě potravin

13.10.2017
Euroskop, čtk

Premiéři čtyř středoevropských zemí i eurokomisařka Věra Jourová vystoupí dnes podle programu na spotřebitelském summitu o dvojí kvalitě potravin, který se uskuteční z iniciativy české a slovenské vlády v Bratislavě. Českou republiku bude na jednání zastupovat premiér Bohuslav Sobotka a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem summitu je diskuse o dalších konkrétních krocích v boji proti dvojí kvalitě potravin dodávaných do západní a východní části EU.

Testy potravin a dalšího, například drogistického zboží, které dříve uskutečnily například ČR i Slovensko, potvrdily rozdílné složení části zkoumaných produktů, jež firmy nabízejí pod stejnou značnou a stejným nebo podobným obalem v různých zemích unie. Podle slovenského ministerstva zemědělství se problém dvojí kvality potravin týká třetiny států evropské osmadvacítky.

Na okraj summitu se premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4) sejdou na společné schůzce a hovořit by měli například o revizi unijní směrnice o vysílání pracovníků. Předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska budou ve slovenské metropoli jednat i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, a to o chystané reformě EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek