Lídři států EU budou v Tallinnu hovořit o budoucnosti Unie


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 28. 9. 2017

Neformální večeře šéfů států a vlád, která dnes večer v estonské metropoli Tallinnu předchází pátečnímu „digitálnímu summitu“ EU, bude pro unijní politiky příležitostí k diskusi o budoucí podobě evropské integrace. Prezidenti a premiéři unijních zemí se na pozvání předsedy Evropské rady Donalda Tuska večer sejdou jen několik dní po klíčových německých volbách a krátce po zásadním projevu, v němž francouzský prezident Emmanuel Macron nastínil svou představu budoucnosti EU.

Rok po summitu v Bratislavě, kde se v reakci na britské rozhodnutí odejít z bloku sešli lídři ostatních 27 členských zemí, tak budou dnes večer v Tallinnu politici opět hovořit o budoucnosti. Navážou nejen na Macrona, ale také na projev předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který v polovině měsíce v europarlamentu přednesl svou vlastní vizi budoucí podoby unie. Proti té francouzské byla v lecčems skromnější.

Co navrhl Jean-Claude Juncker v projevu o stavu Unie

Macronova vize evropské budoucnosti

Macron při projevu na pařížské univerzitě Sorbonně mimo jiné vyjádřil přání, aby členské země Evropské unie prohloubily spolupráci v zahraniční a migrační politice, bezpečnosti i obraně. Země platící společnou měnou euro by podle něj měly mít společný rozpočet a společného ministra financí.

Ve zvládání migrace by podle představ francouzské hlavy státu měl pomáhat evropský azylový úřad, v boji proti terorismu a kriminalitě evropská prokuratura, obranu EU by měly posílit společné intervenční síly, společný obranný rozpočet a společná doktrína. K posílení evropského ducha by měly dopomoci dvě desítky nových evropských univerzit.

Ve svém projevu Macron hovořil také o „vícerychlostní Evropě“. Země, které nemají zájem se podílet na spolupráci v některých oblastech, nemají podle něj právo zdržovat ostatní. Tato silnější integrace nemusí stát pouze na zemích platících eurem a mohou se jí účastnit i země, které stojí mimo měnovou unii, mezi které patří i Česká republika.

Jak reformovat eurozónu?

Donald Tusk v dopise, kterým na večeři prezidenty a premiéry unijních zemí pozval, poznamenal, že například o reformách eurozóny bude třeba ještě daleko více diskutovat. Konkrétní rozhodnutí by měl unijní summit učinit nejpozději v červnu příštího roku.

Dnes večer by se v Tallinnu mělo mluvit také o dalších klíčových otázkách jako je migrace, hospodářství a obchod, budoucí víceletý finanční rámec nebo vztahy s Tureckem.

Jedno pro nynější vývoj EU zásadní téma se ale probírat nebude, a to přesto, že také britská premiérka Theresa Mayová přednesla nedávno zásadní projev o tom, jak si budoucnost Evropy představuje. Brexit tématem není – tyto rozhovory ponechávají na týmu vyjednávačů v čele s Michelem Barnierem. A jeho pokrokem se 27 prezidentů a premiérů bude zabývat až na okraj klasického unijního summitu příští měsíc.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek