Stovky Evropanů protestovaly proti těžbě v polském pralese

14.08.2017
Euroskop, čtk

Stovky lidí se v neděli shromáždily u Bělověžského pralesa v Polsku, aby tam protestovaly proti rozsáhlému kácení stromů. Bělověžský prales patří mezi poslední evropské původní lesy a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Nyní se stal centrem politického sporu kvůli těžbě dřeva, kterou nařídila polská vládní strana Právo a Spravedlnost (PiS), uvedla agentura AP.

K polským ochráncům přírody se v neděli připojili také aktivisté z Německa, Nizozemska, České republiky a dalších zemí Evropy. Ekologové kácení stromů považují za ničení přírody. Kromě ochránců životního prostředí se proti kácení v pralese staví také Evropské unie. Polská vláda argumentuje, že je to nutné kvůli boji s kůrovcem.

Soudní dvůr EU v červenci v předběžném opatření Varšavě nařídil, aby těžbu dřeva v pralese okamžitě zastavila. Soud tak vyhověl Evropské komisi, která požádala o vydání předběžného opatření, neboť podle ní byla těžba dřeva zahájena v příliš velkém rozsahu a porušuje evropské normy na ochranu přírody. Vláda však nařízení neuposlechla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek