Užší spolupráce v obraně musí zůstat otevřená všem členům


Tereza Chlebounová, Euroskop, 9. 6. 2017

ŽIVĚ z konference DESCOP: První panel dnešní Pražské konference o obraně a bezpečnosti se věnoval perspektivám evropské obranné politiky. Vystoupili zde francouzská ministryně ozbrojených sil Sylvie Goulardová, český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, slovenský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Miroslav Lajčák a řecký náměstek ministra zahraničních věcí pro evropské záležitosti George Katrougalos.

Sylvie Goulardová připomněla, že Evropské unii se podařilo přimět ke spolupráci státy, které byly historicky nepřáteli. Toto know-how musí podle ní nyní EU použít ve světě při operacích zaměřených na budování míru a prevenci konfliktů.

Goulardová zdůraznila, že Francie udělá, co bude v jejích silách, aby podpořila rozvoj Společné obranné a bezpečnostní politiky EU, protože nová francouzská vláda Emmanuela Macrona věří, že sdílení suverenity v této oblasti posiluje suverenitu jednotlivých členských států.

Strukturovaná spolupráce je Šípkovou Růženkou, která se musí probudit

Lubomír Zaorálek zopakoval, že Evropa musí být schopná jednat nezávisle a posunout se od diskuzí k činům. Podle jeho názoru přišla chvíle využít mechanismu stálé strukturované spolupráce (PESCO), který je zakotven ve smlouvách EU. Zároveň souhlasil s Goulardovou, že tento nástroj musí zůstat otevřený všem členských státům.

Miroslav Lajčák nazval PESCO Šípkovou Růženkou, která zatím spí, ale je potřeba ji probudit. Podle jeho názoru potřebuje EU vyvinout lepší obranné struktury, aby mohla efektivněji provádět své mise. Stejně jako ostatní řečníci vyzdvihnul důležitost spolupráce EU a NATO, která podle něj dosáhla v poslední době bezprecedentní úrovně.

Prof. George Katrougalos připomněl, že EU nemůže hrát roli globálního hráče, aniž by měla vojenskou a obrannou základnu. Členské státy podle něj mají různé politické systémy a přístupy k obraně, ale také různé vnímání bezpečnostních hrozeb, budování společné obrany je ale nesmí rozdělit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek