Le Drian: Musíme posílit obranu EU, dokud je politická vůle

09.06.2017
Tereza Chlebounová, Euroskop

Nástroj stálé strukturované spolupráce, který umožňuje užší integraci členských států EU v oblasti obrany, je příliš důležitý na to, aby selhal. Uvedl to dnes v závěru Pražské konference o obraně a bezpečnosti ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle francouzského ministra pro Evropu a zahraniční věci Jeana-Yvese Le Driana je potřeba učinit rozhodující kroky pro posílení obrany, dokud je k tomu v Evropě politická vůle.

Podle Le Driana je potřeba předkládat konkrétní a realistické projekty na posílení evropské obrany a učinit rozhodující kroky, dokud je k tomu v EU politická vůle. Obranu lze podle něj možné posílit pouze vzájemnou spoluprací členských států a identifikací společných hrozeb. Síla Evropské unie by podle Le Driana měla spočívat v tom, že dokáže řešit jak vnější hrozby, tak vnitřní.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek připomněl, že se Společná bezpečnostní a obranná politika nevyvíjela rovnoměrně, ale měla svoje silné a slabé momenty. Nyní nadchází doba, kdy máme na výběr mezi stagnací a cestou kupředu.

Je třeba najít rovnováhu mezi inkluzí a ambicemi

Zaorálek uvedl, že nástroj stálé strukturované spolupráce, o kterém se na konferenci opakovaně mluvilo, je příliš důležitý na to, aby selhal. Proto je potřeba udržet rovnováhu mezi inkluzí a ambicemi států. Zároveň musí země podle Zaorálka najít kompromis mezi vlastní suverenitou a autonomií společné obranné politiky.

„Ambice EU mohou být globální, ale především bychom se měli soustředit na bezprostřední sousedství,“ uvedl také ministr zahraničí. Podle jeho názoru je potřeba nyní investovat do zemí ležících na jižní a východní hranici EU, jinak hrozí, že v nich později bude muset Unie zasahovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek