Prezident USA Trump se poprvé sešel se zástupci EU

25.05.2017
Euroskop, čtk

Donald Trump jednal dnes dopoledne v budově Evropské rady v Bruselu s představiteli Evropské unie. Přibližně hodinová schůzka byla prvním osobním setkáním nového šéfa americké administrativy a zástupců EU. Podrobnosti o ní zatím nejsou k dispozici.

Trump se sešel s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, později také s předsedou europarlamentu Antoniem Tajanim a šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou. Trumpa doprovázeli poradce pro otázky národní bezpečnosti Herbert McMaster, ministr zahraničí Rex Tillerson, Trump a ministr obrany Jim Mattis.

Unijní strana se dnes snažila především zdůraznit, že dobré vzájemné vztahy jsou klíčem k bezpečnosti i prosperitě na obou stranách Atlantiku. Tématem jednání byla politická spolupráce ve světě, včetně přístupu k Rusku, ale také v bezpečnosti a boji s terorismem, klimatické změny, problematika sdílení dat či nyní zmrazené vyjednávání o smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Pro Trumpa je Brusel předposlední zastávkou na jeho prvním zahraničním turné, na závěr ho čeká ještě summit skupiny velkých světových ekonomik G7 v Itálii. Nový šéf Bílého domu dosud dával přednost jednáním s lídry konkrétních evropských zemí. Sešel se s britskou premiérkou Theresou Mayovou a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Naplánovaný má také oběd s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek