Makedonie chce příští rok zahájit s EU přístupová jednání

25.05.2017
Euroskop, čtk

Makedonie chce příští rok spustit jednání o vstupu do Evropské unie. Podle agentury APA to dnes ve Skopji řekl nově pověřený premiér Zoran Zaev. Makedonie je od roku 2005 kandidátem členství v EU, ale přístupové rozhovory s ní ještě Brusel nezahájil, hlavně kvůli odporu Řecka.

Zaev se ve středu zúčastnil schůzky s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou. Následně prohlásil, že by bylo pro jeho zemi nejužitečnější, kdyby se v rámci přístupových rozhovorů otevřely kapitoly 23 a 24. Ty zahrnují otázky spravedlnosti a základních práv, respektive svobody a bezpečnosti.

Další sbližování Makedonie s EU komplikuje hlavně nedořešený spor s Řeckem o název „Makedonie“, ale i vnitropolitické problémy balkánské země. Prezident Ďorge Ivanov pověřil lídra opozice Zaeva sestavením vlády 17. května až po dlouhé krizi, v níž šlo o práva albánské menšiny a skandál s odposlechy. Před třemi dny také oznámila makedonská prokuratura, že bude vyšetřovat bývalého premiéra Nikolu Gruevského kvůli podezření z korupce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek