Europoslanci interpelovali komisi kvůli dvojí kvalitě potravin

19.05.2017
Euroskop, čtk

Kvůli problému dvojí kvality potravin v zemích na západě a východě Evropské unie interpelovali ve čtvrtek europoslanci včetně několika českých Evropskou komisi. Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) při té příležitosti uspořádala v sídle parlamentu ve Štrasburku ochutnávku potravin stejných značek koupených na západě a na východě EU.

Poslanci zastupující občany nových členských zemí Evropské unie chtějí od komise slyšet, jaká opatření přijme, aby skončily „praktiky tříštění jednotného trhu“ v oblasti potravin.

Porovnat chuť stejných jídel, která se liší jen tím, ve které části EU se prodávají, měli dnes možnost poslanci a zaměstnanci Evropského parlamentu na akci s názvem Taste the difference (Ochutnej rozdíl), kterou Šojdrová uspořádala ve spolupráci s chorvatskou europoslankyní Dubravkou Šuicaovou. Ochutnat bylo možné třeba sýry, šunky, bramborové lupínky, kečupy či čokoládové pomazánky s lískovými oříšky.

„Nechceme, aby byli spotřebitelé klamáni… Jestliže se něco stejně jmenuje, ať je to stejně kvalitní,“ uvedla česká poslankyně v rozhovoru s ČTK a ČRo. Argumenty některých výrobců, že mají lidé v různých zemích různé chutě podle Šojdrové mohou být zčásti platné, výrobky by pak ale měly být rozdílně označené. „Ať se to nazývá třeba camembert originál český, ale ne francouzský,“ vysvětlila. „Evropská komise musí v tomto ohledu nastavit jasné podmínky napříč EU,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek