Dubnový přehled dění v EU


Ondřej Krutílek, 9. 5. 2017, psáno pro Euroskop

Výběr bruselského dění v dubnu 2017 očima analytika Ondřeje Krutílka. Pravidelně, každý měsíc na Euroskopu.

Obnovitelné zdroje jsou na vzestupu, konstatovala 3. 4. Evropská agentura pro životní prostředí. A nejenom v Unii, ale i celosvětově.

Jsme dobří. Nezaměstnanost v Česku byla i v únoru 2017 nejnižší z celé EU (3,4 %). Eurostat svá data zveřejnil 3. 4.

Panama Papers aka Mossack Fonseca Papers jsou znovu na scéně. Tedy byly. 3. a 4. 4. se jimi zaobíral Eurojust.

Evropská centrální banka uvedla 4. 4. do oběhu novou padesátieurovku. Podle průzkumu se totiž při většině plateb stále upřednostňuje hotovost.

Íránky nemohou v Evropě studovat bezpečnost IT. A tak ani nemají nárok na vízum. Soudní dvůr EU 4. 4. ve věci C-544/15 rozhodl, že veřejná bezpečnost je prostě víc.

Česko není vinařská velmoc, minimálně co se týče plochy osázené vinohrady. Umíme z ní ale vytěžit docela dost, jak dokazují data Eurostatu z 4. 4.

Europoslanci mají od 4. 4. jasno: konec přivíraní očí nad diesely. To, že jsou v reálných podmínkách mnohem méně ekologické než papíře poznáte i bez drahých přístrojů vlastním nosem. Teď by podvedení spotřebitelé měli podle poslanců získat i finanční kompenzaci.

Snaha Kateřiny Konečné vyvrcholila 4. 4. přijetím usnesení EP o palmovém oleji a likvidaci deštných pralesů. Mimo jiného by se měl být zaveden program certifikace palmového oleje, se dováží do EU. Českou europoslankyni podpořilo 639 jejích kolegů.

Evropský účetní dvůr vydal5. 4. doporučení, jak zlepšit chod schválených operačních programů. Mimo jiné by mělo dojít k odstranění zbytečných indikátorů.

Evropská investiční banka může mimo EU financovat projekty zaměřené na otázky migrace. Rada s tím dodatečně souhlasila 5. 4. Počítá se minimálně se 3 mld. eur.

Konec roamingu je sexy. Nejspíš i proto jej 6. 4. podpořilo celých 549 europoslanců.

Zrušení víz pro Ukrajince prošlo. 6. 4. souhlasil EP. Ještě tedy Rada a v červnu (tohoto roku) by mělo být hotovo.

EP naléhavě vyzývá a odsuzuje. Čtvrtek 6. 4. patřil na plénu otázce lidských práv v Rusku, Bělorusku a Bangladéši.

Europoslanci 6. 4. řekli, jak si představují jednání o brexitu. A svou pozici shrnuli i přehledně v animovaném videu.

Ceny bydlení vzrostly nejvíce v Česku, oznámil 7. 4. Eurostat. V EU jako celku činil rozdíl mezi čtvrtým čtvrtletím 2015 a posledním kvartálem 2016 4,7 %, v Česku více než dvojnásobek (11 %).

Komise a úřady pro ochranu spotřebitelů si posvítily na nepoctivé rezervační webové stránky nabízející cestovní služby. Toť titulek tiskovky uveřejněné 7. 4. S problémy se údajně potýkalo 235 z 352 prověřovaných webů.

Televize Sky může do stáje Twenty-First Century Fox. Podle Komise, která o tom 7. 4. rozhodla, je transakce z hlediska hospodářské soutěže v naprostém pořádku.

Soudy jsou účinnější, ale problémy přetrvávají, tvrdí srovnávací přehled, který spatřil světlo světa 10. 4.

V EU se každý rok vyhodí na 88 mil. tun potravin. Europoslanci výboru ENVI chtějí toto číslo snížit do roku 2030 na polovinu. 11. 4. přišli s nápady, jak to udělat.

Oficiální rozvojová pomoc EU dosáhla historicky nejvyšší úrovně, pochlubila se 11. 4. Komise (v roce 2016 75,5 mld. eur).

Protiíránské sankce budou trvat minimálně do 13. 4. 2018, rozhodla 11. 4. Rada.

Komise by měla na podzim předložit návrh na revizi pravidel pro podávání evropských občanských iniciativ, oznámil 12. 4. její první místopředseda Frans Timmermans.

Komise 12. 4. sesumírovala, co a jak s dětskými migranty. Měli by mít prioritu a nemělo by se zapomínat na jejich nejlepší zájmy.

EU od 19. 4. nový systém elektronické certifikace ekologických produktů. V praxi to znamená, že od 19. 10. 2017 bude jejich import monitorován výhradně prostřednictvím TRACES (TRAde Control and Expert System).

Emise CO2 z aut se snižovaly i v roce 2016. -1,6 g/km představuje ale nejhorší výsledek za posledních deset let, varovala 20. 4. Evropská agentura pro životní prostředí. Za pět let by totiž emise měly být nižší o dalších více než 23 g CO2/km.

Kolik vitamínu B2 je tak akorát? Evropský úřad pro bezpečnost potravin 21. 4. zahájil veřejnou konzultaci o návrhu vědeckého stanoviska o dietních referenčních hodnotách pro riboflavin. Otevřena je do 28. 5. 2017.

Udělování občanství v EU v roce 2015 vázlo, reportoval 21. 4. Eurostat. Získalo jej circa 840 tis. osob (přičemž v roce 2014 to bylo 890 tis. a v roce 2013 980 tis.) a z 87 % šlo o neobčany EU (v Česku to byli nejčastěji Ukrajinci, Rusové a Vietnamci).

Evropská agentura pro léčivé přípravky 21. 4. doporučila autorizovat nový lék na jednu vzácnou dětskou neurodegenerativní chorobu. Jmenuje se CLN2 a lék na ni Brineura. A tím dobré zprávy z EMA zdaleka nekončí. Dočkat by se například měli i pacienti trpící spinální svalovou atrofií.

Největší hluk v EU dělá silniční doprava, informovala 24. 4. Evropská agentura pro životní prostředí. Prý se to negativně podepisuje na 100 mil. lidí.

Rada 25. 4. přijala závěry o strategickém plánu OSN pro lesy na období 2017-2030. Plně jej podporuje.

Legendární směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní prošla 25. 4. i Radou.

Víte, jak se od 25. 4. říká zákazu používání amalgámových plomb? Ochrana občanů před znečištěním rtutí. Od 1. 1. 2018 u vašeho zubaře.

Česko plní závazky Strategie Evropa 2020. Podle zprávy Eurostatu z 25. 4. dosáhla v roce 2016 75% zaměstnanosti populace ve věku 20-64 let. Což je o celé čtyři roky dříve!

Děti musíme chránit nejen před televizí, ale i před internetem. Poslanci výboru CULT proto 25. 4. podpořili změnu směrnice o audiovizuálních mediálních službách. A navrhli zvýšit podíl evropské produkce nabízené prostřednictvím on demand platforem z 20 % na 30 %.

Europoslanci výboru IMCO 25. 4. znovu bojovali proti geoblockingu (blokování online služeb podle lokace uživatele). Fotbalové zápasy ale zatím odolávají.

Prodej přehrávače, který umí streamovat nelegální obsah, “může představovat porušení autorského práva”, konstatoval 26. 4. ve věci C-527/15 Soudní dvůr EU. Pokud se vám jej ale už podaří někde sehnat, jste (nejspíš) z obliga.

Komise 26. 4. představila “evropský pilíř sociálních práv” a zahájila debatu o “sociálním rozměru Evropy do roku 2025”. Patří do sem třeba návrh, aby otcové měli po narození dítěte nárok na alespoň 10 dní volna.

Počet lidí s vysokoškolským titulem roste, informoval 26. 4. Eurostat. Takže cíl, aby jej v EU v roce 2020 měli dva lidi (ve věku 30-34) z pěti, nejspíš splníme.

Europoslanci chtějí přehodnotit vztahy EU s Tureckem. Nejspíš zásadně. Vyplynulo to z debaty 26. 4.

EU od 26. 4. “praktický nástroj pro identifikaci osob se speciálními potřebami”. Zajímá-li vás víc, napište do prohlížeče ipsn.easo.europa.eu.

Dodávky plynu by měly být bezpečnější. Rada a EP dosáhly 27. 4. předběžné dohody o návrhu nařízení, které by mělo podpořit spolupráci mezi členskými státy zejména v případech přerušení dodávek plynu.

Komise hájí finanční zájmy EU dobře, konstatoval 27. 4. Evropský účetní dvůr ve zprávě týkající se výdajů v oblasti tzv. kohezní politiky.

Komise v roce 2015 utrácela v souladu s pravidly, ocenil 27. 4. EP, který jí udělil tzv. absolutorium.

Ochranu biologické rozmanitosti lze proměnit v ekonomickou výhodu. Minimálně podle Komise, která za podpory Výboru regionů 27. 4. představila nový akční plán obsahující 15 opatření do roku 2019.

Komise 27. 4. vydala městský vodní atlas. Ukazuje, jak jsme na tom v EU s vodou a co všechno to ovlivňuje (třeba to, co jíme).

Eurostat 27. 4. informoval o míře nezaměstnanosti v regionech. Na mapu zohledňující situaci v roce 2016 je hezký pohled. České “nutsy” si vedly více než dobře.

Být součástí EU je dobré, myslí si 57 % Evropanů. Jde o výsledek Eurobarometru, který 28. 4. uveřejnil EP. Podpora členství v EU oproti předchozímu šetření vzrostla o čtyři procentní body.

Evropská rada 29. 4. přijala pokyny pro jednání o brexitu. Seznamte se s nimi.

Autor: Ondřej Krutílek, analytik Centra pro studim demokracie a kultury a B&P Research, psáno pro Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality