Juncker: Jednání o brexitu začnou až po volbách 8. června

19.04.2017
Euroskop, čtk

Skutečná politická jednání mezi Evropskou unií a Británií o podobě odchodu země z evropského bloku začnou až po britských volbách plánovaných na 8. června, míní předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Novinářům to dnes řekl jeho mluvčí Margaritis Schinas, když informoval o úterním večerním telefonickém rozhovoru Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Mluvčí ale zároveň odmítl interpretaci, že záměr uspořádat předčasné parlamentní volby v Británii, který Mayová překvapivě ohlásila v úterý, zdrží začátek rozhovorů o podobě brexitu.

„Načasování se nemění, předpokládalo se, že rozhovory začnou v červnu,“ poznamenal Schinas. Komise podle něj nebude nijak zasahovat do počínající předvolební kampaně v Británii a nemá v ní žádnou roli. „Je to věc britských voličů, domácí záležitost. Není na nás do toho vstupovat, kampaň nepovedeme,“ řekl.

Agentury EU v Británii nezůstanou

Schinas dnes také za komisi jednoznačně odmítl možnost, že by po opuštění EU zůstaly v Británii sídlit dvě unijní agentury, tedy Evropský bankovní úřad (EBA) a Evropská agentura pro léčiva (EMA).

Agentury EU podle něj musí sídlit na území Evropské unie a rozhodnutí, kde to bude, je na 27 členských zemích. „Není to součást jednání o brexitu. Je to důsledek brexitu. Británie opouští EU a nebude mít při rozhodování o sídle agentur žádné slovo,“ řekl Schinas. Součástí výstupových rozhovorů ale podle něj bude způsob, jak obě instituce přestěhovat s co nejmenšími praktickými a finančními dopady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek