Výsledek referenda v Turecku může ochladit vztahy s EU

18.04.2017
Euroskop, čtk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za historické nedělní referendum, které vyznělo ve prospěch ústavních změn posilujících pravomoce hlavy státu. V projevu ze své oficiální rezidence v Istanbulu vyzval všechny, včetně zahraničí, aby výsledek respektovali. Erdogan rovněž uvedl, že začne jednat s premiérem a lídry dalších stran o obnovení trestu smrti.

„Turecko udělalo historické rozhodnutí, pokud jde o systém jeho vlády,“ prohlásil Erdogan k výsledkům hlasování, které změní parlamentní systém v Turecku na prezidentský. „Chceme, aby organizace a zahraniční země rozhodnutí našeho národa respektovaly,“ uvedl též Erdogan. Dodal, že Turci stojí u nejdůležitější reformy ve své historii.

Erdogan poděkoval všem voličům, i těm, kteří řekli „ne“. Výsledek je ale podle něj jasný, pro hlasovalo skoro 25 milionů Turků. Bylo jich asi o 1,3 milionu více než těch, kteří ústavní změny odmítli. Za velký úspěch prezident označil hlasování Turků v zahraničí, kde změny podpořilo asi 59 procent hlasujících. Doma pro změny ústavy hlasovalo 51,2 procenta účastníků referenda.

Turecko se chce zaměřit na oblasti společných zájmů s EU

Posílení prezidentských pravomocí může mít zásadní vliv nejen na domácí dění, ale i na vztahy Ankary se Západem, zejména s Evropskou unií. Obavy ze zhoršení vztahů v neděli Erdogan podpořil, když zopakoval loňské výhrůžky o obnovení trestu smrti. Ten byl v Turecku zrušen v roce 2004 právě v rámci snahy Ankary o vstup do Evropské unie.

Vicepremiér Mehmet Şimşek podle agentury Reuters řekl, že vztahy s EU se zaměří na oblasti společných zájmů a že očekává, že „povyk“ kolem těchto vztahů se po volbách, jež čekají některé evropské státy, zmírní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek