Průmyslová výroba v eurozóně v únoru překvapivě klesla

12.04.2017
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v eurozóně v únoru překvapivě klesla o 0,3 procenta, zejména kvůli výrazně nižší produkci energie. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že výroba se proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta zvýší.

Produkce energie se propadla o 4,7 procenta, což zřejmě odráží mírné počasí. Výroba zboží krátkodobé spotřeby klesla o 1,1 procenta, zatímco produkce zboží dlouhodobé spotřeby stagnovala.

Eurostat navíc uvedl, že v lednu se průmyslová produkce v eurozóně zvýšila pouze o 0,3 procenta, místo původně ohlášeného nárůstu o 0,9 procenta. Slabé údaje z průmyslu kontrastují s příznivým vývojem nálady v podnikatelském sektoru a mezi investory.

Podle průzkumu, který mezi nákupními manažery provedla společnost Markit, zažily podniky v eurozóně začátkem letošního roku nejlepší čtvrtletí za posledních šest let. Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se podle průzkumu společnosti Sentix v dubnu dostala na novou nejvyšší úroveň za téměř deset let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek