Litva chce kvůli brexitu povolit dvojí občanství

12.04.2017
Euroskop, čtk

Litva chce upravit své zákony, aby si Litevci žijící ve Spojeném království mohli uchovat dvojí občanství, pokud se vzhledem k nastávajícímu odchodu Británie z Evropské unie rozhodnou stát se Brity. Oznámila to agentura AFP.

Třímilionová Litva „si nemůže dovolit luxus přicházet o vzdělané občany, platící daně a ovládající angličtinu“, řekla AFP Dalia Asanavičiutéová, která stojí v čele litevské komunity ve Velké Británii. Návrh zákona o dvojím občanství vítá. Odhaduje totiž, že přinejmenším čtvrtina z Litevců na ostrovech hodlá získat britské občanství, aby si zachovali plná práva po brexitu, tedy po odchodu Británie z EU.

Od vstupu Litvy do EU v roce 2004 zemi opustilo okolo 370.000 Litevců, z nichž skoro polovina se usadila ve Velké Británii. Až dosud však Vilnius umožňoval mít dvojí občanství pouze těm krajanům, kteří v minulém století opustili vlast kvůli sovětské či německé okupaci.

„Předloha umožní našim spoluobčanům, našim krajanům, kteří odjeli, nezpřetrhat svazky se svou vlastí,“ řekl v rozhlase premiér Saulius Skvernelis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek