EU po referendu v Turecku zváží kandidátský status země


Euroskop, čtk, Evropská komise, 12. 4. 2017

V Turecku se bude 16. dubna konat referendum o ústavní reformě, která by měla posílit postavení hlavy státu. Evropská komise uvedla, že v případě schválení novely znovu posoudí status Turecka coby kandidátské země. Kampaň před referendem vyhrotila už tak napjaté vztahy Ankary s EU.

Prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl před svým zvolením do čela státu v roce 2014 dlouholetým premiérem, usiluje o posílení pravomocí svého úřadu, jež byl dosud spíše ceremoniální funkcí. Vládou navržená ústavní reforma, kterou již v lednu schválil parlament a v únoru i Erdogan, de facto změní současný parlamentní systém na prezidentský.

O reformě budou turečtí voliči hlasovat v neděli 16. dubna. Turci žijící v zahraničí již v referendu hlasovali během uplynulých čtrnácti dnů. Podle různých odhadů sídlí v zahraničí 8 až 15 milionů lidí tureckého původu. Významné menšiny jsou v Německu (3 miliony), Nizozemsku, Belgii a dalších evropských zemích.

Kampaň před referendem zhoršila vztahy Turecka s EU

Vztahy mezi Ankarou a Evropou jsou nyní vyhrocené. Turečtí politici se před referendem pokoušeli oslovit tureckou menšinu žijící v Evropě, ale Nizozemsko a Německo takové mítinky na svém území zrušily. Erdogan toto počínání označil za nacistické metody, za což si od Německa a stejně tak od unijních představitelů vysloužil kritiku.

Erdogan vyzval 3. dubna příslušníky turecké komunity v Evropě, aby se pomstili evropským zemím, v nichž žijí, za údajné represe a přišli hlasovat v referendu o ústavní reformě v Turecku v co nejhojnějším počtu.

Turci žijící v zahraničí hlasovali v referendu s předstihem

Turci žijící v zahraničí hlasovali v referendu s předstihem, v evropských státech se ale předvolební agitace tureckých politiků stala zdrojem napětí. Zdroj: ČTK.

Evropská komise varuje před ohrožením demokracie

Vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci Federica Mogherini a komisař pro jednání o rozšíření Johannes Hahn v březnu ve společném prohlášení vyjádřili „vážné znepokojení nad nadměrným soustředěním moci v jednom úřadu, které by mělo vážné dopady na nezbytnou kontrolu, rovnováhu a nezávislost soudnictví. Je také znepokojující, že proces ústavní změny se uskutečňuje za výjimečného stavu,“ uvádí dokument.

Představitelé komise v prohlášení také varují, že schválení reformy by mohlo ještě zhoršit vyhlídky Turecka na vstup do EU. „Navržené dodatky, pokud budou v referendu 16. dubna schváleny, a zejména jejich uvedení do praxe budou hodnoceny ve světle závazků Turecka coby kandidátské země EU a člena Rady Evropy,“ upozorňují Mogherini s Hahnem.

Komise zároveň v prohlášení Turecko vyzvala, aby se zdrželo všech přehnaných výroků a činů, které by dále zhoršily vzájemné vztahy. Postavila se také jednoznačně na stranu svých členských států, které podle ní mají právo rozhodovat v souladu s mezinárodním a národním právem o pořádaní setkání a shromáždění.

Erdogan navrhl referendum o ukončení jednání o vstupu do Unie

Podle Erdogana může Turecko uspořádat plebiscit, ve kterém by voliči rozhodli, zda chtějí s Evropskou unií pokračovat v přístupových rozhovorech.

Ankara již také několikrát pohrozila, že by mohla přestat dodržovat dohodu s EU o navracení migrantů a brát zpět uprchlíky, kteří se dostanou nelegální cestou do Řecka. Předseda Evropské rady Donald Tusk nedávno při návštěvě Bulharska řekl, že EU podle něj dohodu s Tureckem ctí a očekává, že ji bude nadále ctít i Turecko.

Jak by vypadalo Turecko po reformě?

Prezident bude moct vydávat dekrety a vyhlašovat výjimečná opatření
Prezident jmenuje ministry a vysoké státní představitele
Prezident bude moci rozpustit parlament
Prezident bude trestně odpovědný
Prezident může být stranický a stát v čele své strany
Počet členů parlamentu se zvýší z 550 na 600
Parlamentní volby se budou konat současně s prezidentskými po 5 letech místo 4
Minimální věk pro získání poslaneckého mandátu se sníží z 25 na 18 let
Nejvyšší rada soudů a prokurátorů (nejvyšší justiční orgán) bude mít místo 22 členů pouze 13
Radu bude řídit ministr spravedlnosti jmenovaný prezidentem
Čtyři členy Rady jmenuje prezident, zbylé členy parlament

Erdogan by mohl zůstat prezidentem až do roku 2029

Podle kritiků změna oslabuje parlament, protože poslanci budou nově moci dohlížet na ministry a vládu pouze formou písemných prohlášení; interpelace budou zrušeny. Opoziční strany změny označují za upevňování autoritářského režimu.

Schválení reformy by také znamenalo, že Erdogan by se mohl ve funkci udržet až do roku 2029. Podle Erdogana a jeho stoupenců reforma vrátí zemi stabilitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek