Vnější obchodní vztahy v březnu 2017

09.04.2017
Euroskop

Nové nařízení má zastavit obchod s konfliktními minerály

  • Plénum EP schválilo nařízení k zastavení financování ozbrojených skupin prostřednictvím obchodu s konfliktními minerály

Nové nařízení má zastavit obchod s konfliktními minerály

Proposal for a Regulation of laying down supply chain due diligence obligations for Union importers of tin, tantalum and tungsten, their ores, and gold originating from conflict-affected and high-risk areas (COM(2014)0111)

  • V politicky nestabilních oblastech ozbrojené skupiny často užívají nucené práce pro těžbu nerostů

  • Prodejem těchto minerálů pak financují své činnosti, např. nákup zbraní

  • EU přijímá nové nařízení, které má zabránit exportu a využití konfliktních minerálů v EU

  • Návrh má rovněž podporovat rozvoj místních komunit v těchto zemích

  • EP 16. 3. 2017 přijal v poměru 558:17:45 návrh nařízení o zastavení obchodu s nerostnými surovinami využívanými k financování konfliktů, tzv. konfliktními minerály. Návrh se týká i velkých dovozců, rafinérií a hutí, kteří by se měli více zajímat o původ nerostných surovin.

Pozadí

Nová pravidla by měla zajistit, aby nerostné suroviny zpracovávané evropskými podniky byly získávány odpovědným způsobem, který nebude ohrožovat obyvatelstvo v těžebních oblastech a podněcovat ozbrojené konflikty, jako jsou např. občanské války. Nové nařízení má omezit utrpení a porušování lidských práv, které jsou pro tento obchod charakteristické.

Díky transparentním a odpovědným dodavatelským řetězcům by neměly zisky z této činnosti směřovat do rukou povstaleckých skupin, ale na investice do škol a nemocnic, a v daných zemích tak přispějí k vytvoření řádné státní správy podle zásad právního státu. Výsledkem bude zlepšení životních podmínek, které přinese příležitosti namísto konfliktů a teroru. Také povzbudí hospodářský růst, který pomáhá nejchudším regionům prosperovat udržitelným způsobem. Mezi nejvíce postižené oblasti patří západní a centrální Afrika a některé regiony Jižní Ameriky a východní Asie.

Klíčové a sporné body

Úsilím EU je zabránit ozbrojeným skupinám po celém světě používat obchod s minerály pro financování svých aktivit a konfliktů. Dovozci těchto materiálů do EU mají pečlivě vybírat své dodavatele a zajišťovat soulad pravidel stanovených nařízením s importovanými zdroji. Tito dovozci by také měli procházet povinnými kontrolami.

  • Nový předpis uloží používání pravidel náležité péče společnostem dovážejícím cín, tantal, wolfram a zlato, které se používají při výrobě spotřebního zboží (např. mobilních telefonů, automobilů a šperků).

Firmy budou muset prokazovat, že svojí činností nepřispívají k posílení konfliktů. V celém řetězci by opatření mělo zasáhnout až 900 tisíc firem. Podle EU je návrh zaměřen zejména vůči Demokratické republice Kongo. Byznys v oblasti nerostných surovin hraje roli ve 27 afrických konfliktech.

  • Úřady v členských státech EU mají být zodpovědné za zajištění dodržování pravidel ze strany firem a také za stanovení sankcí za neplnění, které mají být sledovány Komisí. Nejmenší dovozci by pak neměli mít povinnost konat v souladu s novými pravidly, aby se tak zabránilo nepřiměřené byrokratické zátěži.

Společně s novými pravidly bude EU poskytovat rozvojovou pomoc k zajištění účinnosti uvedeného nařízení a jeho pozitivních dopadů v praxi. Zároveň EU oslovuje vlády v Africe, Asii i jinde ve světě ve snaze podnítit je k zodpovědnému získávání zdrojů a odstranění alternativních trhů s konfliktními minerály.

Předpokládaný další vývoj

Aby nařízení nabylo účinku, musí ho ještě formálně přijmout Rada. Pravidla se budou vztahovat od 1. 1. 2021 až na 95 % dovozu uvedených surovin. V mezidobí budou Komise a členské státy pracovat na vytvoření struktur nezbytných pro zavedení těchto pravidel v celé EU.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality