Regionální politika v březnu 2017

09.04.2017
Euroskop

Coreper podpořil návrh na navýšení podpory pro regiony postižené přírodními katastrofami, EU hodnotila dopad politiky soudržnosti

  • Regiony po přírodních katastrofách by mohly dostat více finančních prostředků

  • Občané EU mají možnost zapojit se do nových občanských iniciativ

Krátce…

Coreper podpořil návrh na navýšení podpory pro regiony postižené přírodními katastrofami

  • EU chce navýšit podporu pro regiony zasažené například povodněmi

  • Až 90 % nákladů by mohla hradit EU

Coreper 29. 3. 2017 podpořil návrh na navýšení podpory EU pro regiony postižené zemětřeseními, záplavami, suchem a jinými přírodními katastrofami. Podíl EU na nákladech na obnovu by se měl zvýšit až na 90 %. To by znamenalo téměř zdvojnásobení výše finančního příspěvku EU pro některé regiony, který v současnosti dosahuje max. 50 %. Sjednaná dohoda by měla umožnit maltskému předsednictví zahájit jednání s EP. Zvýšení míry financování ze strany EU by se mělo vztahovat na platby z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Celkový objem části EFRR financované EU, dosahující na období 2014–2020 přibližně 196,4 mld. €, by měl ovšem zůstat nezměněn. Zvýšená míra financování EU z EFRR by doplňovala finanční pomoc, kterou EU již poskytuje prostřednictvím Fondu solidarity. Nyní může být z Fondu solidarity za účelem pomoci členským státům vypořádat se s přírodními katastrofami ročně uvolněna částka až 500 mil. €.

EU hodnotila dopad politiky soudržnosti

  • Politika soudržnosti byla poprvé komplexněji hodnocena

  • Členské státy splnily 86 % stanovených podmínek

Komise 31. 3. 2017 představila první posouzení politiky soudržnosti. Jedním z klíčových prvků reformy politiky soudržnosti v období 2014–20 bylo zavedení předběžných podmínek, které musí členské státy splnit předtím, než mohou začít čerpat peníze z Evropských strukturálních a investičních fondů. Předběžné podmínky by měly představovat pro členské státy a regiony motivaci pro provádění reforem, které doposud neproběhly. Nezbytné předpoklady pro úspěšné investice (neboli „předběžné podmínky“) zahrnují řadu konkrétních prvků, např. soulad s energetickou účinností, inovace, digitální programy, vzdělávací reformy apod. Důvodem pro zahrnutí do reformované politiky soudržnosti byla zejména snaha o efektivnější nakládání s finančními prostředky. V ČR, Itálii, Polsku, Portugalsku, Slovinsku a Španělsku bylo např. splnění předběžné podmínky v oblasti energetické účinnosti impulsem k rychlejší transpozici směrnic o energetické účinnosti a energetické náročnosti budov. V řadě členských států, např. v Maďarsku, podmínka v oblasti vodohospodářství přiměla místní orgány, aby začaly uplatňovat politiku stanovení poplatků za vodu v zemědělství, což zemědělce motivovalo k účinnějšímu využívání vodních zdrojů. Doposud členské státy splnily 86 % stanovených podmínek. Do poloviny roku 2017 musejí předložit zprávu o splnění zbývajících předběžných podmínek.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality