Velká Británie oznámila EU svůj záměr z bloku odejít


Euroskop, čtk, 29.3.2017

Britská premiérka Theresa Mayová dnes v parlamentu potvrdila, že předseda Evropské rady Donald Tusk obdržel dopis ohlašující odchod země z Evropské unie. Dodala, že má plán na nové zvláštní partnerství s unií. S Bruselem chce mít „nový, speciální a hluboký vztah“. O očekávaném kroku na twitteru informoval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Dopis britské premiérky Theresy Mayové přinesl Tuskovi britský velvyslanec při EU Tim Barrow devět měsíců poté, co o britském konci v EU rozhodli občané země v referendu.

Tusk, jehož prohlášení pro média se očekává v nejbližší době, chce brzy předložit ostatním 27 zemím unie návrh politických mantinelů pro vyjednávání o brexitu. Potvrdit by je měl mimořádný summit za měsíc.

Na jejich základě pak Evropská komise navrhne konkrétní mandát pro jednání, který po schválení členskými zeměmi bude z unijní strany do praxe uvádět tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem

Rozhovory by měly začít nejdříve v květnu

Komplikované a bezprecedentní rozhovory tak fakticky začnou zřejmě až koncem května či v červnu. Dále by dle Barnierových představ by měly skončit někdy v říjnu 2018 tak, aby se Británie mohla zcela mimo EU ocitnout na jaře roku 2019.

Premiérka také řekla, že dnešek je historickým bodem, z nějž není návratu. „Británie opouští Evropskou unii,“ prohlásila Mayová. Brexit je podle ní jedinečnou příležitostí. „Je to šance pro dnešní generaci, jak vybudovat lepší budoucnost,“ dodala.

Ministr Zaorálek věří, že Británie zůstane dobrým partnerem

Český ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítá trestání Velké Británie za odchod z Evropské unie. Země podle něj byla dobrým partnerem a doufá, že jím i zůstane. „Oficiální začátek brexitu neznamená pro unii šťastný den,“ řekl dnes během jednání vlády Zaorálek novinářům. Jedná se podle něj naopak o neštěstí.

Přesto Česko nestojí o to, aby se unie snažila při vyjednávání dohody Brity trestat. „Neměli bychom mít pozici, že v EU jsme, protože se bojíme odejít a toho, jak nás potrestají.

V EU bychom měli být proto, že nám přináší prospěch a užitek,“ řekl. Pro Evropany má podle něj velkou cenu zachránit maximum ze vzájemných ekonomických, politických a strategických vztahů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality