Průmyslová výroba v EU i v eurozóně v lednu vzrostla

15.03.2017
Euroskop, čtk

Průmyslová výroba v zemích eurozóny v lednu vzrostla proti předchozímu měsíci o 0,9 procenta, v celé Evropské unii pak její růst činil 0,5 procenta. V prosinci naopak v obou regionech klesla. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Průmysl v lednu podpořily hlavně vyšší investice do strojního vybavení.

Meziročně výroba v eurozóně stoupla o 0,6 procenta a v celé EU o 1,3 procenta. Údaj z eurozóny zaostal za odhady analytiků dotazovaných v anketě agentury Reuters. Ti čekali meziměsíčně růst výroby o 1,3 procenta a meziročně o 0,9 procenta.

Výroba kapitálového zboží, jako jsou například stroje, v EU v lednu stoupla meziměsíčně o 2,4 procenta. Produkce energií vzrostla o 1,5 procenta. Produkce zboží krátkodobé spotřeby se ale o 1,5 procenta snížila a nižší byla i výroba zboží dlouhodobé spotřeby a polotovarů.

Z jednotlivých zemí silně rostla průmyslová výroba v Irsku a Německu, a to o více než tři procenta. Naopak v Chorvatsku výroba o 6,8 procenta klesla, v Dánsku pokles činil 4,6 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek