EU: Asadova kontrola celé Sýrie by nestabilitu neukončila

15.03.2017
Euroskop, čtk

Vojenská kontrola celého syrského území režimem prezidenta Bašára Asada by – podobně jako trvalé rozdělení země mezi znesvářené strany – neukončila nestabilitu v Sýrii a měla by rozkladný vliv v regionu i celosvětově. Kromě jiného by omezila možnosti stávajícího mezinárodního právního a institucionálního uspořádání řešit další spory, varovala Evropská unie. Podle šéfky unijní diplomacie Federiky Mogheriniové by proto „zástupnou válku“ v Sýrii měl vystřídat „zástupný mír“.

Právě dva zmíněné scénáře pokládá návrh nové dlouhodobé unijní strategie pro Sýrii za pravděpodobné výsledky dalšího pokračování nyní už šestiletého syrského konfliktu. Válka si dosud podle dostupných údajů vyžádala přes 320.000 obětí, miliony lidí ničenou zemi opustily.

Evropská unie za cestu ke skutečnému vyřešení syrské krize nadále považuje politickou dohodu zainteresovaných stran za podpory OSN i klíčových mezinárodních i regionálních hráčů. V souladu se znovuobnovenými jednáními v Ženevě by podle návrhu strategie měl také začít proces skutečného politického přechodu v zemi.

Cílem EU je celistvost Sýrie

Strategickým cílem EU při urovnání konfliktu v Sýrii je snaha o územní celistvost země jako silného, stabilního a bezpečného demokratického státu. „To rozhodně není syrská současnost. Ale věříme, že práce na tom, aby se tak stalo, je sama o sobě jedním ze základních prvků, které Syřanům umožní, aby svou budoucnost formovali sami,“ podotkla Mogherinová.

Dokument, který 3. dubna Mogheriniová představí unijním ministrům zahraničí, je základem pro další práci osmadvacítky na podpoře Sýrie a jejích občanů. Má také být jedním z podkladů pro rozsáhlou mezinárodní konferenci o Sýrii, kterou EU v Bruselu spolu s OSN a některými státy připravuje na 5. dubna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek