V Bruselu se v dubnu uskuteční rozsáhlá konference o Sýrii

08.03.2017
Euroskop, čtk

O situaci v Sýrii a dopadech tamní krize na region bude 5. dubna v Bruselu jednat zhruba 70 delegací na konferenci, kterou spolupořádá Evropská unie, OSN, Německo, Norsko, Kuvajt, Katar a Velká Británie. Cílem je zhodnotit vývoj od posledního podobně rozsáhlého jednání před rokem v Londýně a domluvit další způsoby podpory těch, které syrská krize postihla. Mluvit se má také o tom, jak může světové společenství přispět k trvalému politickému řešení syrské krize na základě rozhovorů ze Ženevy a příslušných rezolucí OSN.

Termín konání konference oznámila v pondělí večer šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, v úterý EU nabídla v tiskové zprávě podrobnosti. Mezi účastníky schůzky mají být nejen národní delegace a dárci, ale také zástupci občanské společnosti a organizací poskytujících humanitární a rozvojovou pomoc.

Loni v Londýně se pod záštitou OSN státy světa zavázaly pomoci válkou ničené zemi nejméně šesti miliardami dolarů (zhruba 145 miliard Kč). Evropská unie a její členské země zatím v reakci na syrskou krizi na humanitární pomoc a stabilizaci vyčlenily asi devět miliard eur (přes 240 miliard Kč), v Londýně se zavázaly k poskytnutí více než tří miliard eur (asi 81 miliard Kč).

Pomoc Sýrii podmiňuje její politická transformace

V prosinci 2016 dal summit EU najevo, že pomoc s obnovou Sýrie je pro unii podmíněna věrohodným začátkem politické transformace. Dubnová konference tak má nejen připomenout trvající závazek světového společenství pomáhat postiženým Syřanům i zemím, které je hostí na svém území, ale také zhodnotit podmínky, za kterých bude možné poskytovat pomoc právě, až když takový politický přechod skutečně začne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek