Jourová: Peníze může EU podmínit dodržováním hodnot

08.03.2017
Euroskop, čtk

Vyplácení unijních peněz členským zemím Evropské unie by mohlo být v budoucnu podmíněno dodržováním zásad právního státu a dalších hodnot. V rozhovoru s německým listem Der Spiegel to v úterý uvedla eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Takové opatření by podle jejích slov hrozilo postihnout zejména Polsko.

„Každý, kdo žije v Evropě, musí akceptovat základní hodnoty. Ty zahrnují právní stát, rovnoprávnost mužů a žen a nediskriminaci náboženských a dalších menšin. Kdo nechce respektovat zákon ani náš demokratický způsob života, neměl by žít v Evropě,“ odpověděla na otázku týkající se situace v Polsku a Maďarsku.

„Musíme pracovat s pravomocemi, které nám byly dány. S vyhodnocením posledního dopisu polské vlády jsou vyčerpány naše možnosti, jak záležitost urovnat přátelským dialogem. Chtěli bychom požádat členské státy, aby se zapojily do dialogu s Polskem. Tento případ nemůže zůstat navěky (jen) na (Evropské) komisi. Už trvá déle než rok,“ uvedla eurokomisařka pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a rovnost pohlaví.

Polsko by po roce 2020 mohlo přijít o část peněz

Podle Jourové by peníze Polsku mohly být kráceny v příštím rozpočtovém období od roku 2020, jehož přípravy ale začínají už letos. Podpora ze strukturálních fondů byla až dosud závislá jen na ekonomických a technických faktorech. Jourová ale míní, že je na čase zohlednit i dodržování základních unijních hodnot.

Podle Jourové lze také očekávat „přinejmenším změny“ v kohezní politice, která slouží k vyrovnávání rozdílů mezi bohatými a chudými regiony v EU. Je prý otázkou, jaká suma se na tyto účely vyhradí v příštím rozpočtovém období od roku 2020. „Pokud ještě vůbec nějaká kohezní politika bude,“ poznamenala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek