Sobotka: Dvojí kvalita potravin v EU musí skončit

27.02.2017
Euroskop, čtk

Premiér Bohuslav Sobotka navrhuje, aby se chystaného mimořádného summitu visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) kvůli rozdílné kvalitě potravin zúčastnil i zástupce Evropské komise. Komise a ministři zemědělství EU by tak mohli rychle přijít s konkrétními návrhy řešení. Sobotka o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

O svolání mimořádné schůzky požádala Bratislava. Slovenské úřady minulý týden zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku. Sobotka dnes uvedl, že Česko patří k zemím, které na problém dvojí kvality potravin v EU upozorňují.

Sobotka řekl, že je pro něj nepřijatelná situace, ve které se občanům v jednom státu nabízí ve stejném balení stejné značky zboží v dramaticky jiné kvalitě. „Měla by být pouze jedna kvalita v celé EU pro všechny, a to ta nejvyšší,“ uvedl. Sobotka připomněl, že Česko záležitost řešilo s Evropskou komisí a téma otevíralo i na radě pro zemědělství. „Podpořil jsem iniciativu premiéra Fica, aby V4 důrazně upozornila na tento přetrvávající problém,“ uvedl.

Největší rozdíly vykazují nápoje, koření a výrobky z masa

Setkání premiérů V4 v Posku by se mělo konat v nejbližších dnech, uvedl Sobotka. Podle agentury Reuters, která odkazuje na prohlášení maďarského ministerstva zemědělství zveřejněné tamní agenturou MTI, se Maďarsko a Slovensko na začátku března společně obrátí na Evropskou komisi. Vyzvou ji, ať zváží využití právních prostředků, aby rozdíly v kvalitě odstranila.

Slovenské úřady ve zmiňovaném testu srovnaly více než dvě desítky výrobků stejné značky a názvu, které koupily v Bratislavě a v sousedním Rakousku. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly podle slovenského ministerstva zemědělství hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa. Šlo zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používaní umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Nejméně dvě firmy se vůči výsledkům testu a použité metodice ohradily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek