Haleyová: USA bezvýhradně stojí za evropskými spojenci

22.02.2017
Euroskop, čtk

Spojené státy bez výhrad stojí za svými evropskými spojenci, ačkoli mají mnohdy rozdílné politické postoje. Prohlásila to v úterý stálá americká zástupkyně při OSN Nikki Haleyová, podle níž se USA snaží docílit lepšího fungování severoatlantické aliance NATO. Její slova jsou dalším ze vstřícných komentářů k evropským partnerům z úst představitele administrativy prezidenta Donalda Trumpa, který znejistil Evropu opakovanými kritickými vyjádřeními.

„Nikdo by neměl chybně interpretovat rozdílné politické názory jako signál oslabení bezvýhradných závazků ke spojencům v Evropě,“ uvedla podle agentury Reuters Haleyová během své řeči v Radě bezpečnosti OSN, která jednala o bezpečnostní situaci na evropském kontinentu.

NATO, které Trump po nástupu do úřadu označil za zastaralé, je „nejsilnější aliancí v historii“, uvedla Haleyová. Spojené státy se podle ní snaží docílit toho, aby tento obranný svazek fungoval „ještě efektivněji“.

Americká administrativa uklidňuje obavy EU z Trumpa

Zatímco Trumpovy výroky o snaze nalézt bližší vztahy s Ruskem představitele evropských zemí znepokojují, další američtí činitelé ve svých veřejných prohlášeních dávají spojencům najevo trvající loajalitu a k Moskvě jsou podstatně kritičtější. V pondělí v Bruselu ujistil o pokračování americké spolupráce s EU viceprezident Mike Pence, minulý týden o americké připravenosti hájit spojence mluvil ministr obrany James Mattis.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek