EU chce ztížit velkým firmám neplacení daní

22.02.2017
Euroskop, čtk

Země Evropské unie našly shodu ohledně podoby pravidel, která mají ztížit neplacení daní velkým firmám, využívajícím nesoulady v daňových systémech EU a třetích států. Novinářům to po úterním jednání ministrů financí členských zemí řekl Edward Scicluna, zástupce nynějšího maltského předsednictví.

„Je to poslední z několika opatření, která mají zabránit tomu, aby se velké firmy vyhýbaly placení daní,“ uvedl Scicluna.

Nyní domluvená pravidla se týkají takzvaných „hybridních nesouladů“, kdy firmy ke snižování daní využívají různá pravidla ve dvou či více státech, například související s daněním určitých příjmů či typů podniků. Úterní dohoda má zajistit, že tyto nesoulady nebude možné využít k tomu, aby se společnost v EU vyhnula danění.

Cílem dohody je spravedlivější daňové prostředí

Náměstek českého ministra financí Petr Pavelek po schůzce dohodu označil za úspěch. Připomněl, že různé státy mají například jiná pravidla pro míru započitatelnosti úrokových nákladů do daňového základu, zdanění dividend a podobně. „Je to hodně o finančních instrumentech, finančním sektoru,“ řekl.

Rozhodnutí ministrů uvítal eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici s tím, že cílem je zajistit v EU spravedlivější daňové prostředí. K nové dohodě se musí vyjádřit europarlament, potřebuje také souhlas všech členských států.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek