Svoboda obhájil významný post v Evropském parlamentu

25.01.2017
Euroskop, čtk

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) byl v úterý opět zvolen předsedou významného Výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu. Je to poprvé, kdy český europoslanec vedení výboru obhájil po celé volební období, tedy dvakrát za sebou, připomněla evropská lidovecká frakce EPP v tiskové zprávě. V europarlamentu se v polovině pětiletého volebního období všechny funkce volí znovu.

Svoboda po úterním hlasování uvedl, že si váží volby i toho, že byl lidoveckou frakcí a českými europoslanci v ní nominován. I nadále hodlá hájit české zájmy v Bruselu a snažit se být přínosem pro Českou republiku a její občany.

Do vedení výborů nejspíš zamíří ještě další čeští europoslanci. Z EPP by se mohli stát Luděk Niedermayer místopředsedou hospodářského výboru a Jaromír Štětina výboru pro obranu a bezpečnost. Europoslankyně Dita Charanzová (ANO, ALDE) má šanci být místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Výbor připravuje důležitou reformu autorského práva

Tisková zpráva EPP připomíná, že funkce předsedy výboru umožňuje nejen přímý vliv na to, co a kdy se bude projednávat ve výboru, ale také přináší možnost prosazovat české zájmy na nejvyšších úrovních europarlamentu a Evropské komise.

„Ve výboru nás nyní čeká ostře sledovaná komplexní reforma autorského práva a práv duševního vlastnictví v EU. Jednáme o právní úpravě sporů s přeshraničním prvkem, od odpovědnosti za škodu řidiče až po ochranu dětí a jejich práv. Dohlížíme také nad ostatními výbory a řešíme kompetenční spory v parlamentu, ale rozhodujeme také o imunitách jednotlivých poslanců, pokud jsou v konfliktu se zákonem,“ upozornil Svoboda, který evropské právo vyučuje na pražské právnické fakultě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek