Volby v Rumunsku podle odhadů vyhráli sociální demokraté

12.12.2016
Euroskop, čtk

Parlamentní volby v Rumunsku vyhrála podle očekávání Sociálnědemokratická strana (PSD), jejíž vláda padla před rokem v důsledku tragického požáru v bukurešťském nočním klubu. Podle dvou průzkumů uskutečněných mezi voliči, kteří právě odcházejí z volebních místností, získala PSD 45,5 procenta až 45,8 procenta hlasů, uvedla agentura Reuters.

Socialisté v kampani mimo jiné slibovali zvýšit mzdy a důchody. Rumunsko zůstává jednou z nejchudších zemí Evropské unie.

Středopravá Národní liberální strana by podle průzkumů agentur CZRS-Avangarde a IRES měla získat 20,7 procenta, respektive 21,0 procenta. Novému seskupení Svaz záchrany Rumunska průzkumy přičítají 8,0 procenta a 9,2 procenta hlasů.

Voliči dnes měli příležitost zvolit 466 poslanců a senátorů obou komor parlamentu. První dílčí výsledky voleb by měly být známy v pondělí.

Kdo bude v koaliční vládě?

Podle pozorovatelů by PSD mohla vytvořit vládu s Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Rumunsko nyní vede úřednická vláda Daciana Ciolose, která loni v listopadu vystřídala kabinet sociálnědemokratického premiéra Victora Ponty. Ten odstoupil po masových protestech vyvolaných požárem bukurešťského nočního klubu.

Incident v nočním klubu si vyžádal 64 lidských životů a mnozí v něm viděli výsledek neúnosné korupce v zemi. Korupce také byla hlavní příčinou toho, že z nynějšího parlamentu zvoleného v roce 2012 přišlo předčasně o mandát 15 procent zákonodárců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek