Německo chce znovu prodloužit kontroly v schengenském prostoru

12.12.2016
Euroskop, čtk

Německo chce znovu prodloužit kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru, napsal magazín Spiegel. Země Evropské unie přitom teprve nedávno umožnily prodloužení vnitřních kontrol zhruba do poloviny února. Spolková republika nyní možnosti využívá na hranicích s Rakouskem, kontroly na hranicích s Českem nechystá.

Německo, Rakousko, Švédsko, Dánsko a přidružené Norsko zavedly kontroly na částech svých hranic kvůli migrační krizi už loni. Půlroční prodloužení kontrol schválily 12. května členské státy EU, další tříměsíční prodloužení odhlasovaly 11. listopadu.

„Dokud nebudou všechny členské státy plnit své závazky vyplývající z schengenského práva, nemůžeme se vrátit zpět k schengenskému systému, v němž neexistují vnitřní hraniční kontroly,“ konstatoval nedávno německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Německo se bojí teroristických útoků

Nyní Německo plánuje další prodloužení kontrol, uvedl Spiegel s odvoláním na informace z nedávného zasedání velvyslanců při Evropské unii. Spolková republika přitom argumentuje zejména nebezpečím možných teroristických útoků.

Německý požadavek se přinejmenším v některých zemích unie s pozitivní reakcí podle všeho nesetká. Už na říjnovém summitu EU požadovaly konec vnitřních hraničních kontrol některé země, včetně států takzvané visegrádské čtyřky – Česka, Slovenska, Polska a Maďarska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek